Hogyan tájoljuk a télikertet?

2018-05-22

Legtöbbször már a ház adottsága magával hozza a lehetőséget, hogy milyen tájolással építhetjük meg télikertünket. Ilyenkor legfeljebb a télikert funkciójának megválasztásával tudjuk segíteni a megfelelő lakókomfort kialakítását. Azok, akik már a ház tervezésénél gondolnak a terasz ill. a télikert funkcióra, ők az alábbi ökölszabályok alapján tervezhetnek:

Északi tájolás

Északi tájolásnál a télikertet egész napon át egyenletes, tükröződésmentes fény járja át, ezért ideális dolgozószobának, műhelynek vagy hobby szobának. Az indirekt napsugárzás miatt a klíma kiváló a növények számára is.

Keleti tájolás

Keleti tájolás esetén elsősorban a reggeli órákban kedvezőek a fényviszonyok. Az épület árnyéka optimális védelmet nyújt a délutáni erős napsugárzás ellen. A kevésbé naptűrő növények is jól érzik itt magukat.

Déli tájolás

A déli tájolás azok számára kedvező, akik a szabadban töltött idejüket szeretnék meghosszabbítani. Ősztől tavaszig hőtárolóként funkcionálva segíti a z épület hőháztartását. Nyáron gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról és az átszellőztetési lehetőségről.

Nyugati tájolás

A nyugati fekvésű télikert egy fáradtságos nap után a lenyugvó nap sugarainak pihenés közbeni élvezetét nyújtja. A lemenő Nap látványa sok hangulatos órát szerezhet Önnek. Ugyanakkor szükséges a nyári időszakban a lemenő Nap tűző sugárzása elleni megfelelő árnyékolás is.

A fentieken túlmenően az alábbi szempontokat érdemes még számításba venni:

  • Nem mindegy, hogy életvitelükből adódóan, mikor tudjuk használni a télikertet.
  • A legnagyobb energia a déli órákban jut a télikertünkbe. Ugyanebben a pillanatban a nyugati vagy a keleti oldalon az energia mindössze 1/3-a jelenik meg.
  • Üzemeltetési és beruházási költség szempontjából is a déli tájolás a leg költségigényesebb.

Ha kíváncsi rá, hogyan tudja hatékonyan hűteni ill. szellőztetni a télikertet vagy hogy milyen üvegezést célszerű választania, akkor látogasson el bemutatótermünkbe, ahol a kiállított mintadarabokat megtekintve megalapozott döntéseket tud hozni.

Mantu Ajtó és Ablakstúdió

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Házilagos télikert építés - szakmailag hibásan
2016-01-04

Házilagos télikert építés - szakmailag hibásan

Még a nálunk jobb módú országokban is előfordul, hogy valaki az olcsó megoldás keresése okán saját maga vág bele a télikert megépítésébe. A szaktudás hiánya azonban rendszerint súlyos károkat okoz.

Olvasson tovább
Bauhaus stílusú, szabadon álló üvegház
2014-04-03

Bauhaus stílusú, szabadon álló üvegház

A kertben szabadon felépíthető üvegház kiváló helyet adhat a baráti vagy családi összejöveteleknek. Véd az időjárás viszontagságaitól, így könnyen tervezhetővé teszi a kerti partikat.

Olvasson tovább
Mi a legfőbb használati értéke egy télikertnek?
2015-05-25

Mi a legfőbb használati értéke egy télikertnek?

Sokszor még azok az érdeklődők sem tudják rendszerint a pontos választ, akikben már megszületett egy télikert beruházás gondolata. Keressük meg a választ közösen!!

Olvasson tovább