Üvegházat vagy télikertet építsünk?

2014-09-18

Tavasszal, amikor kezd melegedni az idő, egyre többet szeretnénk használni teraszunkat. Azonban sokszor megtréfál bennünket a bolondos tavaszi időjárás, amikor bármennyire is szeretnénk a teraszon tölteni az időt, a szél, vagy hirtelen támadt zápor bekerget minket a házba.

Egy teraszfedés, teraszbeépítés több előnnyel is bír számunkra. Nem zavarhatják meg nyugalmunkat a futó nyári záporok, kint hagyhatjuk a bútorokat is, főleg, ha a terasz zárható is, akár hűvösebb, vagy szeles időben is nyugodtan el tudjuk költeni vacsoránkat, tudjuk hol teleltetni a virágokat, azaz meg tudjuk hosszabbítani a kerti szezont.

Azonban joggal merül fel a kérdés, hogy teraszbeépítés gyanánt télikertet, vagy üvegházat válasszunk inkább. Ehhez el kell döntenünk, hogy teljes értékű lakótérként kívánjuk-e használni a befedett részt, vagyis szeretnénk-e enynivel megnagyobbítani a lakást.

Télikert 

Ebben az esetben hőszigetelt rendszerre van szükség, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Számítsunk rá, hogy ez jóval többe kerül, mint egy üvegház. Nemcsak maga a télikerthez szükséges nyílászárók, de a fűtés, szellőzés, világítás és az árnyékolás kialakítása is növeli a költségvetést.

A télikert kialakítása egyébként sokszor költségesebb, mintha egy szobával többet építettünk volna a házhoz. Igaz funkcióban mást, életérzésben pedig többet kínál, mint egy szoba. Hiszen gyakorlatilag egész évben élvezhetjük a 'kerti szezont'. 

Üvegház

Ezzel szemben az üvegházzal csak 8-9 hónapra növelhetjük a teraszon töltött időt. Mivel az üvegházak hőszigeteletlen rendszerek, védenek az eső, vagy a szél ellen, de a téli hidegben nem nyújtanak teljes értékű lakókomfortot.

Azonban az mindkettőnél kiemelkedő előny, ha szinte teljes mértékben nyithatóak. Így nyáron a jó időben nincs bezártság érzetünk, szabadon mozoghat a levegő. Ugyanígy a rosszabb időjárás hátrányait könnyen ki tudjuk küszöbölni a szerkezetek zárt állapotával.

Nem tudja, milyen teraszt tervezzen? Olvassa el a 10 legfontosabb szempontot, amit érdemes tudnia ahhoz, hogy az ideális megoldást válassza.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Kiváló minősítést kaptak a Solarlux télikertjei
2016-09-06

Kiváló minősítést kaptak a Solarlux télikertjei

A Focus Money gazdasági magazin "Üvegpalotában lakni” elnevezésű tesztjében vezető német télikertgyártókat vizsgált, melyen a Solarlux KIVÁLÓ minősítést kapott.

Olvasson tovább
Házilagos télikert építés - szakmailag hibásan
2016-01-04

Házilagos télikert építés - szakmailag hibásan

Még a nálunk jobb módú országokban is előfordul, hogy valaki az olcsó megoldás keresése okán saját maga vág bele a télikert megépítésébe. A szaktudás hiánya azonban rendszerint súlyos károkat okoz.

Olvasson tovább
Ezt kínálják a korszerű télikertek és üvegházak
2014-04-17

Ezt kínálják a korszerű télikertek és üvegházak

Egy télikert vagy üvegház sokféle lehet. A Solarluxnál számtalan tetőforma és alaprajzi kivitel közül választhatunk. Az alábbiakban a legfőbb tulajdonságokat és funkciókat foglaltuk csokorba.

Olvasson tovább