Alumínium és fa nyílászárók télikertekhez


A SOLARLUX télikertek oldalainak megtervezéséhez számos nyílászáró típusból választhat. Mind az alumínium, mind a fa télikertkehez rendelkezésre állnak az azonos alapanyagú nyílászárók. Ezek közös jellemzője, hogy profilszélességük igen keskeny, így csak minimálisan takarnak ki a kilátásból.


 


Télikert oldalfalainak tervezése


Egy télikert oldalfalainak megtervezése alapos megfontolást igénylő feladat, melynek során számos szempontot kell figyelembe venni. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat:

 • nyílászárók hőszigetelése
 • a közlekedési útvonalak figyelembe vétele
 • be és kijárat megtervezése
 • betörésvédelem
 • nyitási módok, nyithatóság megtervezése
 • kapcsolat a külső terekkel
 • akadálymentesség

Az Ön számára legoptimálisabb megoldás megtalálásának érdekében szükség van egy alapos igényfelmérésre, amelynek során fel kell tárni az összes, a télikert használatával összefüggő elképzelését. Csak ez alapján lehet olyan megoldást kidolgozni, amely hosszú időn át maximálisan kielégíti az igényeit.

 

A nyithatóságA Solarlux harmonika falak kinyitják a teret

 

Egy télikert feladata a természet közeliség és a szabadság érzetének megteremtése. Ez pedig a négy fal közé zárva nehezen elképzelhető. Ezért a SOLARLUX télikertjeinél kiemelt jelentőséget nyernek a cég filozófiájának középpontjában álló, nagy fesztávolságú nyílásokat áthidaló nyílászárók, melyek a teljes homlokzat kinyitására alkalmasak. Ennek lényegét az alábbi videó szemlélteti

 

 

Miért nem lehet minden télikert oldalát teljesen kinyitni?

 

A válasz megértéséhez a kétféle télikert építési technológia közötti különbséget kell látnunk.

 

 

 

Oszlop-gerendás és vázkeretes szerkezet

Az oszlop-gerendás szerkezet esetén a falcsatlakozás, a tető és a talppont közötti erőket a szarufákon át, az oszlopokon vezetjük le, miközben a gerendák csak összekötő szerepet játszanak. Így az oszlopok teherhordó funkcióval bírnak, ezért csak korlátozottan távolíthatóak el. Az oldalsó nyílászárók mindig egy-egy oszlophoz csatlakoznak, így az oszlopok és az ablakkeretek együttesen, akár 20-30 cm-es kitakarásokat hoznak létre, ami rontja a szabad kilátást.

 

 

 

 

 

 

Ezzel szemben a vázkeretes télikertnél a terhelést a keret veszi fel ezért elegendő minimális számú letámasztó láb. Nagyobb szabadsággal tervezhető a télikert formája, miközben az oldalak akár teljesen kinyithatóak. A nyílászárók között nincsenek sorolások, ezért a kitakarások kisebbek.


 

Kell-e árnyékolni a télikertek oldalait?


Költségtakarékossági szempontból sok esetben még a télikertek tetőszerkezetére sem kerül árnyékolás. Szakmai tapasztalatunk alapján biztonsággal állíthatjuk, hogy egy ilyen télikertben tavasztól-őszig senki sem fog tartósan tartózkodni. (De akkor miért épült a télikert?)

Az oldalsó árnyékolással kapcsolatban már nem tudunk ilyen egyértelműen nyilatkozni. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a télikert tájolása minden esetben döntő jelentőségű. Ne feledje, hogy egy dél-nyugati tájolású télikert esetén a nyári lemenő nap sugárzása még este 7 óra után is rendkívüli erősségű lehet. Ez nem csak a meleg miatt lehet probléma, de a szemünkbe tűző nap sem kellemes érzés.

 

Egy személyes igényfelmérés alapján tudunk Önnek személyre szabott megoldásokat javasolni.

KAPCSOLAT FELVÉTEL

 

Kézi vagy automatizált mozgatású nyílászárókat válasszon?


Sokan bizonyára csak legyintenek erre a kérdésre, és rávágják, hogy minek az urizálás, a kézi mozgatás tökéletesen meg fog felelni. Őket el kell, hogy keserítsük, mert az automatizált nyitás és csukás elsősorban nem kényelmi funkció, hanem egy kiváló lehetőség a télikert belső klímájának folyamatos szabályozására. Az intelligens vezérlőrendszerek a külső időjárás és a belső hőmérséklet függvényében szükség szerint nyitják, ill. csukják az ablakokat, mely által mindig a kívánalmaknak megfelelő belső hőmérséklet és páratartalom biztosítható.

 

Miért válasszon Solarlux nyílászárókat a télikertjére?

 • A Solarlux fa és alumínium nyílászárói a télikertek építéséhez lettek fejlesztve, ezért minden fajta egyéb kiegészítő ill. takaráso alkalmazása nélkül integrálhatóak.
 • A Solarlux alumínium harmonika nyílászárói kiemelkedő hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, megfelelnek a legszigorúbb hőtechnikai előírásoknak.
 • A Solarlux nyílászárók rendkívül keskeny profilszélességekkel rendelkeznek, ezért Ön maximális panorámában gyönyörködhet a télikertben ülve.
 • A Solarlux nyílászárók mindegyike rendelhető átmenő küszöbös kivitelben, így a közlekedés semmilyen akadályba (botló küszöb) nem ütközik.
 • A Solarlux harmonika nyílászárói óriási szabadságot biztosítanak a tervezésben. Nem csak befelé, de kifelé nyíló változatban is rendelhetők. Egy 4szárnyú harmonika ajtó több, mint 10 féle konfigurációban nyitható.
 • A Solarlux harmonika nyílászárói alul megtámasztott szerkezetek, így nem terhelik az áthidalókat, ezért nagyobb fesztávokat tesznek lehetővé.

 

AJÁNLATKÉRÉS

 

További kérdései vannak a télikertekkel, a teraszüvegezésekkel vagy az árnyékolásokkal kapcsolatban? Látogasson el online Magazin oldalunkra, ahol számos érdekes témában talál bejegyzéseket.

 

ONLINE MAGAZIN