A kényelmet és komfortot szolgáló opciós télikert kiegészítők


A tartós és rendszeres emberi tartózkodásra tervezett télikertek és üvegteraszok esetén nagyon fontosságú, hogy a benn tartózkodó személyek komfortérzete jó legyen. Ehhez megfelelő klimatikus viszonyokat kell teremtenünk a télikert, ill. az üvegterasz belsejében.

Tekintettel arra, hogy egy üveggel körbezárt tér teljesen másképpen viselkedik, mint egy betonból és téglából álló épület, ezért különösen fontos a helyes és szakszerű tervezés. A lakókomfort biztosítására és emelésére számos opciós lehetőség áll a rendelkezésünkre.

  1. Árnyékolás
  2. Fűtés
  3. Szellőzés
  4. Világítás
  5. Vezérlések

1. Télikertek és üvegteraszok árnyékolása

 

Télikertek és üvegteraszok árnyékolása


A télikertek és üvegtetők árnyékolása professzionális, a tetőhöz integrált árnyékoló megoldásokkal nem olcsó dolog, akár több milliós nagyságrendű is lehet. Talán éppen ezért az alacsony költségvetésű 2-3 milliós télikerteknél rendszerint nem fér bele a büdzsébe, így az ilyen télikertet gyártó cégek nem is fordítanak figyelmet az árnyékolás fontosságára.

Pedig 99% biztonsággal állíthatjuk, hogy árnyékolásra minden körülmények szükség van ahhoz, hogy a télikert használhatóságát maximalizáljuk, és minden évszakban, ill. napszakban kellemes belső klímát biztosítsunk magunknak. A helyes árnyékolás kiválasztása minden esetben a szakcég feladata, melynek alapja a tervezett használat körülményeit feltáró személyes konzultáció.
A Solarlux télikertekhez és üvegteraszokhoz a német prémium gyártók közül a Markilux és a Warema árnyékolókat kínáljuk.

 

Napvédő üveg, vagy textilárnyékolás?

Mivel az üvegetetőkön a napsugárzás akadálytalanul átjut, így az alatta ülőket mindenféleképpen védeni kell nemcsak a melegtől, hanem a nap káros UV sugaraitól is. Sokan bíznak különböző hővédő üvegek alkalmazásában árnyékolás helyett, azonban ez a télikerteknél szakmailag általában hibás gondolkodás. Hiszen nemcsak a nyári kánikulára kell gondolni, amikor védekezni akarunk a tűző nap ellen, hanem azokra az időszakokra is (kora tavasz, késő ősz), amikor éppen örülnénk minden kis napsütésnek. Egy hővédő üvegezés viszont ilyenkor is éppen úgy megakadályozza a napsugárzás bejutását, mint nyáron.
A textil kiválasztásánál a színeken és a mintákon kívül rendkívül fontos, hogy a textil 100% UV védelemmel bírjon, mely csak a prémium gyártmányok sajátossága.


Az árnyékolás feladatai:

  • hő védelem: véd az áthevüléstől
  • UV védelem: véd a káros napsugárzástól
  • fényvédelem: lesötétíti a belső teret (pl. tévézéshez, pihenéshez)

 

Üveg alatt vagy, fölött árnyékoljunk?

 árnyékolás feladatai

A télikertek és üvegteraszok árnyékolásához célszerű olyan árnyékolást választani, amelyek minden nehézség nélkül integrálhatóak az üvegtetőkhöz. A nagy nemzetközi télikert és árnyékolástechnikai márkák mindegyike úgy alakította ki kínálatát, hogy az integráció gyári megoldásokkal biztosítható. Ez egyrészt mindig esztétikus és szép, másrészt műszakilag kiforrott megoldást kínál.

A tervezésnél az első és legfontosabb eldöntendő tervezési kérdés, hogy az üvegtető felett, vagy az üvegtető alatt árnyékoljunk-e? A kérdést a személyes tanácsadás során a körülmények és a kényelmi elvárások ismeretében tudja a szakember meghatározni. Mivel a kétfajta árnyékoló típus között kétszeres árkülönbség is lehet, ezért megalapozott döntést kell hozni.


Az oldalsó ablakok és üvegfelületek árnyékolása

Erre a területre már végképp alig koncentrál valaki. Pedig a télikert tájolása alapos okot adhat arra, hogy ne feledkezzünk meg az oldalsó felületek árnyékolásáról sem. Az alacsonyan álló nap nem csak elviselhetetlen hősugárzást, de a szemet elvakító fénysugárzást is okozhat. Ennek kiküszöbölésére számos megoldás létezik, a legegyszerűbbtől a professzionálisig.

Külön kiemelendő, hogy az oldalsó árnyékolás szerepe sokszor nem csak a Nap elleni védekezést szolgálja, hanem véd a kéretlen bekukucskálóktól is.

 

Az oldalsó ablakok és üvegfelületek árnyékolása


Az árnyékolások mozgatása

A fix árnyékolások nagy hátránya, hogy nem mozgathatók az igényeknek megfelelően. Hiszen napsütésben be kell húznunk, ha meleg van a télikertben, de ki kell nyitnunk, ha a hőmérséklet még nem érte el a kívánt szintet.

Könnyen belátható, hogy a kézi mozgatású árnyékolások nem ideálisak egy télikertbe, hiszen változó időjárási körülmények között senki sem fogja óránként ki-be tekergetni az árnyékolókat.
Ezért a télikerteknél rendszerint motoros árnyékolást alkalmazunk, mely elektromos kapcsolóval vagy távirányítóval működtethető.

 

Célszerű a mozgatást egy vezérléssel összekapcsolni, mely folyamatosan a kívánt pozícióban tartja az árnyékolást, így mindig kellemes közérzetet biztosító belső klímát garantál. További fontos feladata a szélérzékelővel kombinált vezérlésnek, a külső árnyékolások szél elleni védelme, mely milliós károktól tudja megvédeni a szerkezetet.

 

2. Télikertek és üvegteraszok fűtése


solarlux_futotest_uvegteraszhoz.jpg

 

 

A télikertek fűtése a lakásunk belső helységeihez hasonlóan a központi fűtési rendszeren keresztül történik. A fűtőtestek megválasztásához a télikert normál lakótértől eltérő speciális követelményeit kell figyelembe vennie. Nyilvánvalóan vannak alapszabályok, milyen fűtési rendszerek alkalmasak és melyek nem egy télikert fűtésére vagy, hogy a télikert mely pontjain érdemes a fűtést betervezni. De a legjobb, ha a télikert tervezésekor kikérjük erről a télikert építő cég véleményét. Sokszor előfordul, hogy a fűtési mód megválasztása befolyásolja a télikert alapterületének vagy közlekedési útvonalainak kialakítását is.

Az üvegteraszok fűtésére rendszerint nem a ház központi fűtőrendszerét alkalmazzuk, tekintve, hogy az a nagy hőveszteség miatt nemcsak igen gazdaságtalan, de káros épületfizikai körülményeket is teremt. Ezért inkább csak temperálásról, esetleg alkalmankénti fűtésről beszélhetünk. Erre a célra a különböző hőlégbefúvók, vagy az infra melegítők alkalmasak a leginkább. Ezek között mind árban, mind megjelenésben igen széles választék áll a rendelkezésünkre. Az alacsony fénykibocsátású infrasugárzók megjelenésükben designosak és fűtőteljesítményükben hatékony megoldást kínálnak.

 

3. Télikertek és üvegteraszok szellőzése


 

 

A télikertekben és az üvegteraszokon a szellőzés megfelelő biztosítása elengedhetetlen a kellemes lakóklíma eléréséhez. Sokan megkérdezik, mi szükség van erre, hiszen a lakás egyéb helyiségeiben nem kell ekkora figyelmet fordítani a szellőzés kérdésére. Ez való igaz, de azokban nem is érvényesül az üvegházhatás, ami fokozottan befolyásolja egy télikert vagy üvegterasz belső klimatikus viszonyait.

Egy, a télikertek tervezésében magát szakértőnek tartó cég nem feledkezhet meg a megfelelő szellőzés betervezéséről. A kérdés csak az, mi számít megfelelő szellőzésnek és hogyan érhetjük azt el?

 

Erre természetesen nincsen általánosan adható válasz. Ez minden esetben attól függ, hogy hogyan, milyen célra, és mi módon kívánja valaki használni a télikertjét, üvegteraszát. Ez pedig csakis a tervezést megelőző személyes beszélgetés, igényfelmérés során derül ki.

 

3.1 Szellőzés az oldalfalak nyithatósága révén


 


Alapvetően megállapíthatjuk, hogy a nyári időszakban a megfelelő szellőzés alapfeltétele a télikert, vagy az üvegterasz oldalfalainak megfelelő arányú kinyitása jelenti. A legjobb eredményt nyilvánvalóan a 100%-ban történő nyitással érhetjük el. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor is törekedni kell az oldalfelületek min. 30%-ban történő nyithatóságára.

 

Sok esetben alkalmaznak a télikertekben a nyílászárókon résszellőzőket, azonban ezek önmagukban rendszerint nem elegendőek a kívánatos mennyiségű friss levegő utánpótlás biztosításához. Az üvegteraszok esetén ilyenre nincs szükség, hiszen az üvegtáblák közötti, szándékosan kialakított légrés biztosítja a friss levegő utánpótlást.

 

A téli időszakban legalább olyan fontos a szellőzés biztosítása egy télikertben, mint nyáron. Értelemszerűen ilyenkor szakaszos, intenzív szellőztetésre van szükség, amit ha az oldalfalak nyitásával akarunk megoldani, azt csak emberi működtetéssel tudjuk véghez vinni.

 

3.2 Szellőzés tetőablakon keresztül


Sok esetben (pl. több oldalról fallal körbezárt télikertek, üvegteraszok esetén) nem elegendő az oldalsó ablakok, ajtók nyitása, mivel nem alakul ki a levegőcseréhez szükséges légáramlás. Mivel a meleg levegő mindig felfelé áramlik, ezért sokkal hatékonyabb a tetőbe elhelyezett ablakon keresztül történő szellőzés. Erre mind a télikertek, mind az üvegteraszok esetén van lehetőség. A tetőablakok működtetése történhet manuálisan, vagy motorosan.

3.3 Szellőzés motoros szellőztetővel


A télikertek esetén kiváló megoldást jelentenek a motoros szellőzők, melyekkel pontosan a kívánt mennyiségű friss levegő utánpótlás biztosítható. Ezeket egy intelligens télikertvezérléshez kötve kiválóan tudjuk használni nyáron a télikertek éjszakai visszahűtésének elősegítésére is.

Motoros szellőzés
4. Télikertek világítása


Télikertek világításaA télikertek világításának tervezésekor a legnagyobb problémát a kábelek rejtett elvezetése és a világítótestek rögzítése jelenti. Az egyszerű, problémamentes megoldására a Solarlux a szarukba rejtett fix világítást kínál.5. Télikertek vezérlése


Solexa 1000
A télikertek és üvegteraszok esetén az árnyékoló, a szellőzők, a motoros ablakok vezérlése nem csak kényelmi kérdés.

A télikertek vezérlése távollét esetén is biztosítja, hogy a belső klimatikus viszonyok az általunk kívántak szerint alakuljanak. A napsugárzás, a szélerősség, a csapadék és a belső hőmérséklet függvényében a vezérlés mozgatja az árnyékolókat és az ablakokat, működteti a motoros szellőzőket. Ezen kívül számos biztonsági funkciót is ellátnak, mint pl. az árnyékolók szél elleni védelme, a nyílászárók nyitva felejtés elleni védelme, riasztó funkciók, klímavezérlés stb.
Az üvegteraszok esetén nincsenek ilyen összetett feladatai a vezérlésnek. Többnyire elegendő a belső hőmérséklet és a napsugárzás erejének mérése, melynek függvényében az árnyékoló nyitása vagy csukása történik. A Solarlux intelligens üvegterasz vezérlése lehetővé teszi az infrasugárzó, a világítás és az árnyékoló egyetlen távirányítóval történő működtetését.
Télikert vezérlés


A fentiekből is látható, hogy egy kényelmet szolgáló, használható télikert kialakítása számos megfontolást és komoly felkészültséget igényel. Eltekintve a cipőtárolási célra és a behulló levelek elleni védekezésül épített télikertektől, üvegteraszoktól egy ilyen beruházás célja mindig kényelmi és prémium igénynek kielégítését célozza.

Olyan terek létrehozását, ahol az időjárási körülményeket kizárva sok időt kívánunk pihenéssel, szórakozással, kikapcsolódással, baráti vagy családi összejövetelekkel eltölteni. Ezt pedig nem lehet fapados megoldásokkal létrehozni. Fapados luxus nem létezik.

Ha kérdése van, vagy szeretne többet megtudni a télikertek, üvegteraszok tervezéséről kialakításáról kérdezze a Solarlux szakértőjét!