Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel

2014-06-03

Bár ez az épület felújítás Németországban történt, talán mégis érdekes és tanulságos lehet számunkra, mert bepillantást enged egy a hazaitól merőben eltérő gondolkodású és szemléletű lakásgazdálkodásba.

Egy a 70-es években épült 77 lakásos, 5900 m2 hasznos területű lakóépület példaértékű felújítását végezték el a németországi Hattingenben, melynek célja egy új építésű ingatlannal egyenértékű energiahatékonyságú és lakókomfortú, a bérlakás piacon versenyképes lakóépület létrehozása volt.

Nagyobb terek = nagyobb érték

Az építésziroda a lakóépület teljes szanálását kapta feladatul, melybe beletartozott a teljes épületburok szigetelése, beleértve a tetőt, a homlokzati falazatot, a nyílászárókat és a pincét. Az építészek ezt a feladatot összekötötték a homlokzaton található sok elő- és kiugrás egységes és homogén homlokzatképpé formálásával.

Felújítás előtt

A nyugati fekvésű balkonok az energetikai felújítás központi problémájává váltak, mivel a homlokzat nagy részarányát képviselték és az energetikai gyenge pontot jelentették. A termikus szigetelés nélkül összeillesztett betonlapok hő hídjai felerősítették a hőveszteséget. Mindemellett e régióra jellemző erős szelek az erkélyek használhatóságát erősen korlátozta. Az építészek a kettős probléma megoldására egy különleges ötlettel álltak elő.

Az erkélyeket mozgatható hőszigetelt üveg harmonika nyílászárókkal zárták le a lakóterek hideg és szél elleni védelme érdekében, miáltal egyidejűleg értékes lakóterületet is nyertek.

Felújítás után

Funkció és esztétika szimbiózisa

A megvalósítást a homlokzat felújítások egyik nyílászáró specialistájára, a piacvezető Solarlux GmbH-ra bízták.

A választás az SL60e típusú üveg harmonika falra esett, melynek 3 rétegű meleg peremezésű, hőszigetelt üvegezése megfelelt a szigorú előírásoknak: Ug= 0,5 W/m2K

Az üveg harmonika falak előnye, hogy védik az épületet az időjárástól, megakadályozzák a hőhídak keletkezését, valamint a hőszigetelési sík előrehozatalával költséghatékonyak is. Így például megspórolják az erkélyfelületek szigetelését és a homlokzati nyílászárók cseréjét.

Az SL 60e típusú üveg harmonikafal az erkélyek hőszigetelt mellvédjére került elhelyezésre. Az 59 mm-es beépítési mélység és a mindössze 130 mm széles szárnyprofilok filigrán megjelenése nagy átláthatóságot és a külső és belső terek összekötését biztosítja. Mivel a teljes 3,5m szélesség nyitható marad, ezért az erkélyfunkció továbbra is megmarad.

Egy rendszer – többféle megoldás

A Solarlux rendszereinek variálhatósága lehetővé teszi azok szinte bármilyen beépítési szituációban való alkalmazását. Ennél a felújításnál is 3 különböző beépítési szituációra kellett az SL 60e nyílászárókat integrálni, hogy az egységes homlokzati megjelenés biztosítva legyen. Az U és L alakú erkélyeknél az oldalsó falakat fix ablakelemekkel látták el, hogy a maximális átláthatóságot a sarkoknál is biztosítani lehessen.

A belső szellőztetést a felső ablakprofilba épített önszabályozó résszellőző biztosítja, mely megakadályozza a belső páraképződést és állandó kellemes klímát biztosít.

Előnyök minden szempontból

A nyitható Solarlux-üvegezés lehetővé tette a modern homlokzatkialakítás és az optimális energiamérleg sikeres kombinációját.

A lakók legnagyobb nyeresége, hogy nem kellett lemondaniuk az erkélyeikről, sőt egy világos és napos térrel is bővült a lakásuk, nem beszélve a csökkenő fűtési költségekről.

A beruházó pedig egy jól értékesíthető, magas lakókomfortú lakóingatlanhoz jutott.

 

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása
2014-03-17

Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása

A hőszigetelt üvegtetők és homlokzati nyílászárók kombinációjával létrehozott lakótérbővítések egyik legkényesebb pontja a csatlakozások és illesztések hőszigetelésének hatékonysága, melyek tervezése még a gyakorlott építész számára is fejtörést jelent.

Olvasson tovább
Multifunkciós terek
2017-09-07

Multifunkciós terek

Sokszor ütközünk abba a problémába, hogy a rendelkezésre álló beépíthetőség korlátot jelent a tervezési feladat megoldásban. Íme, egy újszerű ötlet a megoldásra.

Olvasson tovább
Régi építésű sorház felújítása
2014-06-18

Régi építésű sorház felújítása

Felújítani vagy lebontani? A régi épületek millió rosszul szigeteltek, sötétek és helyszűkével küzdenek. A Delfti Műszaki Egyetem diákjai a felújításra szavaztak. Újszerű megoldásuk itt olvasható.

Olvasson tovább