Purista gastronómia rugalmas térbővítéssel

2016-07-01

Erős növekedés és magas dinamika jellemző az étteremláncok elmúlt éveire. Erre példa a franchise rendszerben működő  „L’Osteria”, mely 1999 óta tartó állandó növekedés mellett kínál friss, családias hangulatú olasz konyhát.

A nürnbergi székhelyű cég most egy új, standardizált koncepciót  dolgozott ki az új építésű, városi környezetű szabadonálló (Freestander) vendéglátására. Az új koncepció központi eleme egy SOLARLUX télikert, melynek homlokzati részébe épített harmonika nyílászárók 100% nyithatóságot biztosítanak.

A 2015-ben épült „L’Osteria étterem” koncepcióterve a trendorientált éttermiláncok koncepciófejlesztésére szakosodott bochumi SodaTM műhelyében készült.

Az épületre nézve első pillantásra szembeötlik a purista anyaghazsnálattal való játék, mely együttjár a térformális rugalmasságával és egyfajta természetességgel, mely minden bizonnyal egyezik a L’Osteria filizofiájával.

A télikert ,mint térbővítés

Kézzel fogható praktikus előnyök teszik a télikertet az éttermi koncepciókban oly kedveltté. Az időjárástól függően az átlátszó héjazat a terasz irányában nyitható vagy csukható, mindig a kívánt térfomának megfelelően. Egyrészt vendégtér, integrált vagy szeparált szabadtéri ülőhelyként, másrészt a teraszfelé bővített belső tér, mely teljes felületén nyitható, és így a belső és külső helységek közötti határokat eltörli.

Vendégtérbővítés fokozatosan

A szabadonálló vendégtér kereken 300 ülőhelyes. Hála az üveg harmonika falaknak nemcsak a terasz integrálható, hanem az étterem is két lépcsőben bővíthető, sőt teljesen nyitható. A 200m2-es belső tér bővítése így rugalmasan megoldható. A harmonika falak vezetősínjei süllyesztettek, így az akadálymentes közlekedés biztosított.

Miután a télikert összekötő kapocs a külső és belső terek között, így fénygyűjtőként is funkcionál, és fényt juttat a legsötétebb belső sarkokban is.

Több, mint az alkotó elemek összessége

Az új Freestander koncepcióban egymásra találó anyagok ősi formájukban hatnak igazán. A tégla üveggel találkozik és körbeöleli az ülőhelyek fa belsőjét.  Ez a melange a lényegre és az ellentétekre koncentrál, mely az épület téglahatású belsejét a télikert üvegezésével megnyitja a külső fény felé, mely által a külső és belső terek összeolvadnak.

A télikert építészeti részletei döntőnek bizonyultak a sikerben.

A 20m széles és 6 m mély télikert egy SDL Atrium plus üvegtetőből és egy 3,7m magas hőszigetelés nélküli alumínium harmonika szerkezetből áll, mely 3 oldalról határolja azt. Az oldalak időjárástől föggően részben avgy teljes egészében nyithatóak.

A védett terasz így kereken 120m2-rel bővíti a vendégteret. Az SL45 alumínium harmonika fal sorolásoknál látható, mindössze 110 mm profilszélessége nagyfokú átláthatóságot és szinte évszaktól független használhatóságot biztosít.

A főépületet egy szintén 3,7 m magas, 12,2 m széles  hőszigetelt SL70 típusú alumínium harmonika fal választja el a télikerttől, mely alacsony külső hőmérséklet esetén zárva tartandó. Ebben az esetben a télikert hőpufferként szolgál a belső terek irányában.

Üzemeltetés

Az üzemeltetők legnagyobb örömére a harmonika falak működtetése egy kézmozdulattal elvégezhető és a szárnyak rendkívül könnyedén mozgathatók, így a terek a változó időjárási körülményekhez is gyorsan és egyszerűen változtathatók.

További információ:

Mantu Ajtóstúdió Kft

Tel: 06-70-450-4780

E-mail: telikert@mantu.hu

www.solarlux-telikert.hu

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Régi építésű sorház felújítása
2014-06-18

Régi építésű sorház felújítása

Felújítani vagy lebontani? A régi épületek millió rosszul szigeteltek, sötétek és helyszűkével küzdenek. A Delfti Műszaki Egyetem diákjai a felújításra szavaztak. Újszerű megoldásuk itt olvasható.

Olvasson tovább
Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel
2014-06-03

Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel

Bár ez az épület felújítás Németországban történt, talán mégis érdekes és tanulságos lehet számunkra, mert bepillantást enged egy a hazaitól merőben eltérő gondolkodású és szemléletű lakásgazdálkodásba.

Olvasson tovább
Multifunkciós terek
2017-09-07

Multifunkciós terek

Sokszor ütközünk abba a problémába, hogy a rendelkezésre álló beépíthetőség korlátot jelent a tervezési feladat megoldásban. Íme, egy újszerű ötlet a megoldásra.

Olvasson tovább