Horizontális és vertikális üvegfelületek hőhídmentes csatlakoztatása

2014-03-17

A lakóterek bővítésének egyik bevett módja a födém, hőszigetelt üvegtetővel történő túlnyújtása és vertikális homlokzati nyílászárók alkalmazása. Az ilyen lakótérbővítések célja rendszerint kettős. Egyrészt az alapterület megnövelését, másrészt a lakótérbe többlet mennyiségű fény bejuttatását célozzák.

Az egyedi megoldások tervezésénél számos specifikus kérdést kell eldönteni. Ilyen lehet például, hogy hideg vagy meleg peremes üvegezést, esetleg 2 vagy 3 rétegű üvegezést tervezünk-e.

De adott esetben elő kellene írnunk, hogy szükséges-e a száraz üvegezési technológia alkalmazása, vagy, hogy milyen profilrendszert alkalmazzon a gyártó a szerkezethez. Ezek a kérdések azonban már túlmutatnak egy épület tervezési feladatán, és már szinte gyártmányterveket jelentenek.

A vízszintes és függőleges felületek találkozási csomópontjának kialakítása jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen itt a helyszíni adottságok függvényében változó, egy forgáspont körül mozgó rendszert kell kialakítanunk. A helytelen kialakítás eredményezi a hőhídak kialakulását, azt hogy kellemetlen hideg érzetünk van az üvegfelületek alatt.

Nincs szükség azonban az egyedi megoldások alkalmazására, ha az ilyen építészeti feladatok megoldására az erre szakosodott gyártó kész termékét választjuk.

A fenti fényképet egy a közelmúltban Budapesten átadott közel 100 m2-es üvegtetőről készítettünk. A képen jól látható a hőszigetelt üvegtető és a hőszigeteletlen üvegtúlnyúlás közötti különbség.

A -7 °C-os hajnalon a hőszigeteletlen üvegtúlnyúlás eljegesedett, miközben a télikertben 22°C-os hőmérséklet uralkodik. A visszaolvadás (hősugárzás miatt) mindössze, mintegy 2 cm-es sávban látszódik. A kinagyított kisábrán pedig a csomópont keresztmetszete látszik, amiből érthetővé válik, hogy miért lesz ez a csatlakozás hőhídmentes.

További csomóponti megoldások a Mantu Ajtó- Ablak Stúdiónál egyeztethetők.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Purista gastronómia rugalmas térbővítéssel
2016-07-01

Purista gastronómia rugalmas térbővítéssel

Az egész épület homlokzatot nyithatóvá tevő télikert koncepció rugalmas vendégtér bővítési lehetőséget és szinte egész éven át tartó használhatóságot biztosít.

Olvasson tovább
Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel
2014-06-03

Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel

Bár ez az épület felújítás Németországban történt, talán mégis érdekes és tanulságos lehet számunkra, mert bepillantást enged egy a hazaitól merőben eltérő gondolkodású és szemléletű lakásgazdálkodásba.

Olvasson tovább
Hóteher figyelembevétele üvegtetőkön
2015-09-15

Hóteher figyelembevétele üvegtetőkön

Nem vitás, hogy a teraszfedések, ill. üvegtetők tervezésének egyik sarkalatos pontja a hóteher figyelembevétele. A mértékadó terhelés értelmezése azonban nem mindig egyértelmű.

Olvasson tovább