Hóteher figyelembevétele üvegtetőkön

2015-09-15

Nem vitás, hogy a teraszfedések, ill. üvegtetők tervezésének egyik sarkalatos pontja a hóteher figyelembevétele. A mértékadó terhelés értelmezése azonban nem mindig egyértelmű.

A félreértésre az ad okot, hogy a közbeszédben, ill. a gyártók által megadott műszaki adatokban legtöbbször csak a hóteher megjelölés szerepel, ezért nem egyértelmű, hogy az a felszíni hóteher karakterisztikus értékét vagy pedig a tetőre ható hóteher karakterisztikus értékét jelenti.

A felszíni hóteher ks karakterisztikus értékére az ENV 1991-2-3 szabvány függelékében országonkénti adatokat találunk. Magyarország teljes területére megadott érték s≥ 1,25 kN/m2

A tetőre ható hóteher karakterisztikus értékének kiszámításához össze kell szorozni a felszíni hóteher karakterisztikus értékét, az építménynek az adott építéshelyen érvényes szél miatti tényezőjét, a tetőre ható hóteher alaki tényezőjét és a hőmérsékleti tényező.

s = µi * Ce * Ct * sk

ahol

               µ i          az alaki tényező;

                Ce           a szél miatti csökkentő tényező (= 1,0);

                C           a hőmérsékleti csökkentő tényező (= 1,0);

                sk            a felszíni hóteher karakterisztikus értéke.

A szél miatti csökkentő tényezővel lehet figyelembe venni azt a kedvező hatást, hogy az erős szél lesöpri a havat, a hőmérsékleti csökkentő tényezővel pedig azt, hogy a tetőn át a belső térből „kiszivárgó” meleg olvadást indít meg a hóban. A tényezők értékei az Eurocode 1-2-3 szerint 1,0, de a nemzeti hatóságok kivételes esetekben mást is előírhatnak.

Az alaki tényező értéke szimmetrikus nyeregtető esetén, ha a tetőhajlás 15 foknál kisebb, µ0 = 0,8.

Látható, hogy a tetőre ható hóteher karakterisztikus értéke (s) egy számított érték, ezért a tervezésnél minden esetben a  szabványban megadott és rögzített értékből, a felszíni hóteher  karakterisztikus értékéből (sk) kell kiindulni. 

A SOLARLUX tetők magyarországi építés esetén minden esetben a s≥ 1,25 kN/m2 hóterhelésre kerülnek  méretezésre. További információ www.solarlux-telikert.hu.

Kérjük értékelje a cikket!
Hasznos Nem volt hasznos
Vissza a kategóriához
Szeretne többet megtudni a fenti témáról?
Kérdezze a téma szakértőjét!
Kapcsolódó cikkek Télikert témában
Szélvédett erkélyek kialakítása
2014-11-17

Szélvédett erkélyek kialakítása

A lakásvásárlási döntési szempontok között sokszor fontos szerepet játszik, van-e a lakás-hoz olyan erkély, ahová esetleg kiülhetünk este borozgatni vagy beszélgetni. Kérdés csak az, hogyan tudjuk védeni magunkat az időjárási körülményektől?

Olvasson tovább
Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel
2014-06-03

Intelligens homlokzat kialakítás beépített erkélyekkel

Bár ez az épület felújítás Németországban történt, talán mégis érdekes és tanulságos lehet számunkra, mert bepillantást enged egy a hazaitól merőben eltérő gondolkodású és szemléletű lakásgazdálkodásba.

Olvasson tovább
Multifunkciós terek
2017-09-07

Multifunkciós terek

Sokszor ütközünk abba a problémába, hogy a rendelkezésre álló beépíthetőség korlátot jelent a tervezési feladat megoldásban. Íme, egy újszerű ötlet a megoldásra.

Olvasson tovább