telikert-kisokos

Télikert kisokos

Télikertekről mindent egy helyen

Télikert kisokosunkban a leggyakrabban feltett kérdésekre adtunk meg rövid válaszokat. Ha nem találja az Önt foglakoztató kérdést, bátran forduljon hozzánk valamelyik elérhetőségünkön keresztül.

 • arrow-right Mire figyeljen télikert vásárlásakor?

  Egy télikert megvásárlása felelőségteljes feladat, hiszen jelentős összegű pénz sorsáról kell döntenünk. Nem mindegy, hogy döntésünk eredményét hosszú évekig megelégedéssel élvezhetjük-e avagy már néhány év elteltével problémák sorával kell szembenézniünk.

  Annak érdekében, hogy Ön ne bánja meg döntését néhány hónap vagy év után, a Solarlux összeállított egy rövid ismertetőt arról, hogy mire is kell odafigyelni télikert vásárlásakor. Adja meg elérhetőségét az adatok kitöltésével és mi megküldjük Önnek a Solarlux ismertetőjét.

  Kérjük, hogy töltse ki az alábbi mezőket!


  A gombra kattintva elfogadja az adatvédelmi irányelveinket, valamint, hogy a továbbiakban tájékoztató e-maileket fogadjon a Mantu Ajtóstúdió Kft.-től télikertekkel kapcsolatban. Természetesen ezekről az e-mailekről bármikor leiratkozhat. Adatkezelőként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH-132274/2017 számon tart nyilván minket.

 • arrow-right Hol tudom megnézni a termékeket?

  A Solarlux termékeit előzetes időpont egyeztetés után budapesti bemutatótermünkben tekintheti meg a nyitvatartási időben. Egyedileg lehetőség van a nyitva tartási időn kívüli időpont egyeztetésére is. Ha olyan termékre kíváncsi, amit helyhiány miatt nem tudtunk bemutatni, akkor lehetőség szerint látogatást szervezünk egy már megvalósult referencia helyszínen.

  Addig is látogasson el a Solarlux online bemutatótermébe, ahol garantáltan fantasztikus élményben lesz része.

 • arrow-right Mi a különbség egy hőszigetelt és egy hőszigetelés nélküli télikert (üvegterasz) használati lehetősége között?

  Egy hőszigetelt télikert azonos értékű lakóteret jelent a ház a többi lakrészével. Nem csak a tető és az oldalfalak, de a padozata is hőszigetelt. Az év 365 napján át használható lakótér, ahol ugyanolyan hőmérséklet és páratartalom található, mint a ház többi lakrészében.

  Ezzel szemben a hőszigetelés nélküli télikert (üvegház, üvegterasz) használhatósága az év 250-280 napjára “korlátozódik”. Elsősorban szél és eső elleni védelmet nyújt, az átmeneti évszakokban pedig kiváló hőpuffert jelent, aminek köszönhetően hűvös, de napos időben kellemes hőmérsékletet biztosít.

 • arrow-right Lehet-e fűteni a hőszigetelés nélküli télikertet?

  Mivel nincs hőszigetelése, ezért gazdaságosan nem is fűthető. A tipikus oldalsó lezárások, mint pl. az SL25 vagy az SL20 mobil üvegfalak szárnyai nem is záródnak légtömören egymáshoz, így bizonyos légcserével is számolni kell. De ha közel légtömören záródó keretes szerkezetet (SL25R vagy SL20R) választunk, akkor bár lassítjuk, de érdemben így sem tudjuk megakadályozni a gyors kihűlést.

  A folyamatos fűtés azonban nemcsak gazdaságtalan, hanem párásodáshoz és penészesedéshez vezet a határoló pontokon. Ugyanis a túlzottan nagy külső és belső hőmérséklet közötti különbség hatására a belső meleg levegő azonnal lecsapódik a profilokon. Ennek mértéke a hőmérsékletek különbségétől függ, de általánosságban elmondható, hogy már kb. 10 C fok különbségnél is jelentős lehet. (Vagyis 0 fok körüli külső hőmérséklet esetén sem tudunk benn 10 foknál magasabb hőmérsékletet elérni.) A hőforrás lekapcsolásával azonnal megkezdődik a hőmérséklet csökkenés, és akár 10-15 perc után számolhatunk a teljes lehűléssel.

 • arrow-right Biztosítható-e a fagymentesség a hőszigetelés nélküli télikertnél?

  Fűtés nélkül mind a hőszigetelt, mind a hőszigetelés nélküli télikertben egy idő után pont olyan meleg/hideg van, mint kint az udvaron. (Gondoljon a hétvégi nyaralókra, amiket a tél beállta előtt vízteleníteni kell, a fagykárok megelőzése végett.) A hőmérsékletet növelni kizárólag a bevitt hőmennyiséggel lehet. Egy külső teraszra megépített télikertbe a bevitt energiát az időszakos fűtés ill. az épület által elvesztett hő biztosítja. A tapasztalati értékek azt mutatják, hogy a hőszigetelés nélküli télikertben fűtés nélkül kb. 5 C°-kal magasabb a hőmérséklet, mint a külső hőmérséklet. Így aztán tartósan hideg idő esetén a fagymentesség sem garantálható.

 • arrow-right Használható-e télen a hőszigetelés nélküli télikert?

  Természetesen igen, hiszen véd a jeges széltől, az esőtől, és a hótól is. Sőt, egy szép napos februári vasárnapon akár a családi ebéd is elképzelhető a teraszon. Természetesen nem rövidnadrágban, hanem megfelelően felöltözve, esetleg helyi hősugárzókat használva. Azonban azt nem tehetjük meg, hogy lakótéri hőmérsékletre (22-23 C°) fűtsük fel, mert a nagy hőveszteségen túl, jelentős páraképződéssel és páralecsapódással kell számolnunk. Vagyis teljes értékű lakótérként nem használható télen egy hőszigetelés nélküli télikert.

 • arrow-right Milyen költségekkel kell számolni egy hőszigetelés nélküli télikert (üvegterasz) építésekor?

  Egy hőszigetelés nélküli télikert építése alapvetően három fő költségtételből áll:

  • alapozási, építészeti járulékos munkák (alap, burkolások, vízelvezetés stb.)
  • alumínium vázas üvegtető, 8-10 mm vastag VSG üveggel
  • mobil vagy fix oldalfalak keret nélküli, vagy keretezett üveggel

  Az alapozási és járulékos építészeti munkák költségei helyszínenként változóak. Előfordulhat hogy az üvegtető falazathoz történő rögzítéséhez statikai ellenőrző számítások elvégzése szükséges, ami tervezési költséget is jelenthet.

  A télikert ára nagyban függ a tető összetettségétől. Irányárakat a Komplett megoldások, mintarendszerek menüpontban talál.

 • arrow-right Milyen költségekkel kell számolni egy hőszigetelt télikertnél?

  Egy hőszigetelt télikert építése alapvetően négy fő költségtételből áll:

  • tervezési költségek
  • alapozási, építészeti járulékos munkák (alap, burkolások, szigetelés, vízelvezetés, fűtés, világítás stb.)
  • hőszigetelt üvegtető
  • mobil vagy fix oldalfalak

  A télikert építéséhez minden esetben célszerű építész tervezőt bevonni, hiszen egy teljes értékű lakótér építéséről van szó. Az alapozási és járulékos építészeti munkák helyszínenként és építészeti szituációtól függően változóak.

  Az oldalfalak esetén a költségek nagyban függenek a választott nyílászáróktól. Fix vagy bukó-nyíló ablakok esetén alacsonyabb, a nagyobb nyithatóságot biztosító emelő-toló, vagy harmonika nyílászáróknál lényegesen magasabb költséggel számolhat. A kellemes lakókomfort elérésére még árnyékolás, szellőzés és esetlegesen télikert vezérlés is szükséges lehet, ami tovább emelheti a fenti költséget. Irányárakat a Komplett megoldások, mintarendszerek menüpontban talál.

 • arrow-right Miért előnyös teraszfedés az üvegtető?

  A terasz csapadékkal szembeni védelmére valamilyen fedés megépítése szükséges. Amennyiben épített fedést (pl. cserép, pala) alkalmazunk, akkor az év jelentős részében kizárjuk a nap jótékony, melegítő hatását.

  Sokan a hőségtől való félelem miatt alkalmaznak ilyen fedéseket. Azonban gondolja végig, hogy hány napon kell a hőség ellen (max. 30 nap/év a nyáron), és hány napon a hideg ellen (ősz-tavasz 120-150 nap, hűvös nyári reggelek 30 nap) védekezni? Láthatja, hogy az igazi problémát nem a meleg, hanem a hideg jelenti.

  Egy üvegtető alkalmazásával, és ezáltal a nap energiájának kihasználásával jelentősen megnövelheti azon napok számát, amikor használni tudja a teraszt. A nyári forróság ellen pedig külső, vagy belső elhelyezésű textilárnyékolóval (pl. Markilux) védekezhet.

 • arrow-right Hogyan védekezhet a télikertben a nyári forróság ellen?

  A Solarlux télikertek két okból nem hevülnek át nyáron: az egyik, hogy az  oldalfalak szinte teljesen kinyithatóak, a másik pedig a megfelelő árnyékolás.

  1. Az előbbit a legnagyobb mértékű nyitást lehetővé tévő nyílászárók beépítésével érhetjük el. Hőszigetelt télikert esetén a harmonika ajtókat választhatjuk, amelyek a nyílások szinte 100%-t képesek szabaddá tenni. A hőszigetelés nélküli télikertek esetén a lapozható üvegfalakat alkalmazhatjuk.
  2. Hőszigetelt télikertekhez üveg feletti, hőszigetelés nélküli télikerteknél pedig üveg alatti textilárnyékolást ajánlunk.

  További lehetőségek a meleg elleni védekezésre:

  • a télikert tájolásának helyes megválasztása
  • tetőablakok és résszellőzők alkalmazása
  • motoros szellőzés biztosítása
  • klimatizálás
  • inteligens télikert vezérlés alkalmazása
 • arrow-right Alkalmazhat polikarbonát fedést is a teraszán?

  Természetesen a tető fedése történhet polikarbonát lemezzel is. A polikarbonát lemez nagy előnye az üveg fedésekkel szemben, hogy lényegesen kedvezőbb áron valósítható meg. Sajnos azonban ezzel minden előnyös tulajdonságot elmondtunk róla.

  Mikor alkalmazzon polikarbonát fedést?

  • Ha az ár az elsődleges szempont.
  • Ha nem zavarja, hogy a polikarbonát lemez a bejövő fény egyharmadát leárnyékolja, így valamivel sötétebb lesz a teraszon. (Ugyanakkor ahhoz kevés, hogy önmagában elegendő legyen az árnyékolásra.)
  • Ha el tudja fogadni, hogy a polikarbonát lemez idővel elsárgul és berepedezik.
  • Ha nem zavarja, hogy a polikarbonát lemez felülete nem karcálló és idővel a karcok szennyfogóként funkcionálnak.
  • Ha el tudja fogadni, hogy a polikarbonát lemez az üregei révén felerősíti a hangokat, így pl. a kopogó eső zaját is.
  • Ha tudomásul veszi, hogy a polikarbonát lemez nem átlátszó és így a tetőn kinézve nem láthatja a csillagos eget.

  A Solarlux üvegtetőket minden esetben üveggel szállítjuk.

 • arrow-right Miért kell törekedni az oldalfelületek lehető legnagyobb kinyitására?

  Mind a hőszigetelt, mind a hőszigetelés nélküli télikertek beruházása esetén az egyik fő cél a nap szoláris energiájának hasznosítása. Mondhatjuk, hogy az év 4/5 részében igaz ez a megállapítás. A legmelegebb hónapokban szükség van azonban a megfelelő árnyékolásra és a megfelelő szellőzésre is ahhoz, hogy használható maradjon a télikert. A legjobb szellőzést úgy érhetjük el, ha az oldalfelületeket a lehető legnagyobb mértékben nyithatóvá tesszük.

 • arrow-right Mi a különbség egy műanyag és egy alumínium vázas télikert között?

  A műanyag kiváló hőszigetelésű anyag, ezért előszeretettel alkalmazzák pl. a nyílászáró gyártásban. Azonban egy ablak mérete rendszerint nem nagyobb mint 90 x 150 cm, a sorolt profilok szélessége pedig közelíti a 30 cm-t .Ezért ritkán fordul elő, hogy valaki 90 x 150 cm mérteű ablakokkal szeretné körbeépíttetni magát úgy, hogy a kilátást 30 cm-es bordák akadályozzák.

  Hiszen egy télikert oldalelemeinél törekedni kell arra, hogy a maximális kilátást biztosítsák. Az elemek magassága így sokszor eléri 260-280 cm-t, viszont ebben a magasságban a műanyag nyílászárók a stibilitás hinya miatt már szóba sem jönnek. De már a minimálisan elvárt 240 cm-es magasságban is jelentős korlátozásokkal kell szembesülni, különösen a nyitható, mozgó szárnyaknál. Egy műanyag télikert a fenti okok miatt igen robosztus, sok a kilátást takaró és akadályozó borda, a térbe benyíló, vagy a nyilást csak részben szabadon hagyó szárny.

  Az alapkivitelű alumínium ezzel szemben rosszabb hőszigetelési tulajdonságú, de sokkal merevebb és ezért terhelhetőbb szerkezet. Az alumínium hőszigetelésének javítására habkitöltést alkalmaznak, ami jelentősen drágítja a télikertet. Viszont a terhelhetőség lehetővé teszi nagy fesztávok megépítését, ami nagy üvegfelületeket és tökéletes transzparenciát eredményez. Ettől lesz egy alumínium télikert légies és kecses, mégis tökéletesen stabil.

  Ha a költség oldaláról nézzük a különbséget, akkor egy alumínium vázas télikert költsége min. kétszerese a műanyag vázas télikertének.

 • arrow-right Figyelembe kell-e venni a hó súlyát a tető statikai tervezésekor?

  Természetesen igen, hiszen a télikertekre és az üvegtetőkre az egyik legnagyobb veszélyt a hó súlya jelenti. A Solarlux építészmérnökei minden egyes télikertet a felépítés helyére irányadó hóterhelés figyelembevételével, egyedileg megterveznek és méreteznek, és ezért teljes körű garanciát vállalnak.

 • arrow-right Lehet-e fűteni, vagy klimatizálni a télikertet?

  A hőszigetelés nélküli télikerteknél nincs szükség hűtésre, hiszen azt az oldalfalak nyitásával oldjuk meg. Korlátozottan lehetőség van fűtésre, de ez inkább csak az alkalmi jellegű hősugárzókra korlátozódik. Túlzott hőmennyiség bevitele esetén ugyanis párásodással és vizesedéssel kellene számolni az oldalfalakon.

  A hőszigetelt, lakótélikerteknél ugyanúgy, mint egy lakás esetén lehetőség van a télikertek fűtőtesttel, vagy klímaberendezéssel való felszerelésére. A hűtésre alternatívát kínálnak a különböző motoros szellőzők, vagy az ablakok nyithatósága.

  A Solarlux intelligens télikert vezérlése kontrollálja a kívánt hőmérsékletet és vezérli a szellőzést, vagy éppen az ablakok nyitását és csukását.

 • arrow-right Lehet-e világítást építeni a télikertbe?

  Igen, hiszen van, aki este is szeret kiülni a teraszra, de nem feltétlenül csak sejtelmes gyertyafényben. Annál viszont nincs lehangolóbb látvány, mint amikor kábelek futnak a télikert plafonján, vagy különböző hosszabbítóval megtoldott fényforrással próbálunk világosságot csiholni. Szerencsére a Solarlux üvegtetőkbe lehetőség van beépített, süllyesztett világítás elhelyezésére.

 • arrow-right Milyen árnyékolást kell alkalmazni az üvegtetőkhöz?

  Hőszigetelt télikertek esetén a textilárnyékolás mindig az üveg fölött helyezkedik el, hogy a meleg ne tudjon behatolni a belső térbe. A külső szerelésű textilárnyékolók minden esetben rendelkeznek motoros működtetéssel és időjárásérzékelővel is. Ez biztosítja a textil szél és eső elleni védelmét.

  Hőszigetelés nélküli télikertek esetén 90%-ban az üveg alá szereljük a textilárnyékolót, ami több szempontból is előnyös megoldás. Egyrészt nincs kitéve a textil az időjárás viszontagságainak (szél, eső, piszok), másrészt nem szükséges a motoros mozgatás, ami lényegesen kedvezőbbé teszi az árat. Mivel az oldalfalak min. 70-80%-ban nyithatók, ezért az átszellőzés minden esetben garantált.

 • arrow-right Mit takar az intelligens télikert vezérlés?

  Egy intelligens télikert esetén az árnyékolás, a szellőzés, a hűtés, a fűtés működtetését egy központi vezérlőegység végzi. Lehetőség van az árnyékolók, a redőnyök, vagy a zsalúziák lamelláinak állandó változtatására, így biztosítva a maximális fényt és a legkevesebb napsugárzást. Az automatikus szellőztetés a hőmérséklet és a légnedvesség figyelembevételével a legkellemesebb belső klímát biztosítja. A vezérlés ellátja a világítási és a biztonsági funkciók (pl. füstérzékelő) felügyeletét is.

 • arrow-right Nem szigetelt a teraszlemez, építhetek-e rá hőszigetelt télikertet?

  Szigorúan szakmailag nézve, a válasz nem. Gondoljon bele, hogy mi lenne, ha a nappalijában a parketta alatt csak a döngölt föld lenne? Ugye fázna a lába télen? Nos, egy szigeteletlen teraszlemez esetén ugyanezzel a jelenséggel találja magát szemben. Persze, aki a lakásban is bundacipőben közlekedik, annak ez nem fog problémát jelenteni a teraszon sem.

  Viccet félretéve, a kérdés korrekt megválaszolásához annak eldöntése szükséges, hogy lakótérként kívánjuk-e hasznosítani a télikertet, vagy sem. Magyarul, úgy akarjuk-e használni, mint pl. a nappalinkat. Ha igen, feltétlenül szigetelni kell az aljzatot.

  Ha csak egy fagymentes, időjárás védett helyet szeretnénk kialakítani, akkor elképzelhető, hogy elhagyható a padozat szigetelése. Ez esetben azonban ügyelni kell arra, hogy télen ne fűtsük túl a télikertet (a belső hőmérséklet max. 10-15 Cº fokkal haladhatja meg a külső hőmérsékletet), ebben az esetben ugyanis a teraszlemez és az oldalsó nyílászárók közötti vonalmenti hőhidak mentén fokozott páralecsapódással és penészesedéssel kell számolni.

 • arrow-right Mire jók az interneten található árak vagy az e-mail-ben kapott árajánlatok?

  Röviden válaszolva, szinte semmire. Illetve arra igen, hogy valaki eldöntse, hogy egyáltalán rendelkezik-e azzal az összeggel, amit a beruházás igényel. Sok esetben azonban ez is csalóka. Hiába kap ugyanarra az alapterületű télikertre egy olcsóbb és egy drágább árat, ha az előbbi pl. a helyszíni adottságok miatt meg sem valósítható.

  Az árkülönbségeket ugyanis nem csak a termékek és a szolgáltatások közötti minőségi különbségek okozzák, hanem pl. a termék kötöttségei, ami számos beépítési szituációban egyáltalán nem, vagy csak súlyos, többnyire vállalhatatlan kompromisszumok árán teszi lehetővé egy-egy olcsó megoldás alkalmazását. Például ilyen okok lehetnek:

  • a szabályosnak gondolt teraszforma mégsem szabályos
  • a meglévő épület statikai szilárdsága nem kielégítő
  • az alacsony ereszmagasság miatt nem biztosítható a szükséges tetőlejtés
  • a letámasztás tervezett helye nem megvalósítható
  • a nagy áthidalások miatt több láb szükséges, mint szeretnénk
  • az oldalelemek nyithatósága az elképzelés szerint nem valósítható meg
  • akadálymentes kialakítás nem lehetséges

  Nyilván, ha egy drágább ajánlat vállalhatatlan tehet jelent, akkor nincs min gondolkozni. De ha valaki rendelkezik elegendő pénzzel, az otthona kialakítására is igényes, ezért tényleg a legjobb megoldást szeretné megtalálni, akkor érdemes személyesen felkeresni a drágább megoldást kínáló cégeket is. Elsősorban azért, hogy meghallgassa a szakértők tanácsait, megismerje a megoldásaik előnyeit, megnézze személyesen a mintadarabokat, ami alapján már megalapozott döntést tud hozni.

  Tapasztalatunk alapján 10-ből 8 ajánlatkérés esetén az igények tisztázása ill. a termékek személyes megtekintése után kiderül, hogy az érdeklődőnek nem is arra a termékre van szüksége, mint amire ajánlatot kért.

 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

  • Üvegtetős teraszt terveztek és építettek nekünk. Felmérésben és tanácsadásban is segítettek, végig precízen, nyitottan, a lehetőségeinkre és adottságokra tekintettel. A gyártásra várni kellett, de ezt tudtuk előre, viszont a kivitelezés gyorsan (két nap alatt) befejeződött. Elképesztő jó minőség, nem bántuk meg - semmi probléma nincs vele (8 hónap tapasztalat alapján). Csak ajánlani tudom!

   Losonczy Gergely, Budapest

  • Köszönjük a munkájukat - a tapasztalataim szerint kevés az olyan szállító ebben az iparágban, akikkel ilyen gördülékeny az együttműködés, illetve ahol nemcsak az értékesítésen vannak jó emberek, hanem a megvalósítási csapatban is. Az Önök csapata pedig ilyen, akik nagyon precízen dolgoztak és eközben emberiek. udvariasak voltak. Köszönet érte!

   Bóna Gábor, Budapest

  • Minden rendben zajlott. Elégedett voltam a teljes folyamattal. Egy loggiat alakítottunk át télikertté egy elhúzható üvegajtó beépítésével. Mindenkinek ajánlom a céggel való kapcsolatfelvételt, aki minőségi alapanyagokból profi kivitelezést szeretne.

   Ella, Budapest