altalanos-informaciok

Általános információk

Ha Ön is egy ilyen típusú teraszbeépítésre gondolt, és ehhez a Solarlux kínálatából egy igazoltan magas színvonalú, prémium terméket képzelt el, akkor így érdemes hozzákezdenie a tervezéshez.

Szeretne többet tudni arról, hogyan és mire használhat egy ilyen típusú télikertet? Tanulmányozza át a Télikert Kisokosunkat »

Válassza ki a formavilágot és a tetőrendszert

Ha már sikerült kiválasztani a teraszfedés, vagy a teraszbeépítés funkcióját, akkor a következő felmerülő kérdés az, hogy miként lehet azt a meglévő épülethez esztétikusan és műszakilag is jól illeszteni.

Solarlux Acubis lapos megjelenésű üvegtető egy oldalon eltolható üvegfallal

A Solarlux teraszfedésre alkalmas üvegtető kínálatának egyik kiemelkedő előnye, hogy szinte minden építési szituációra megtalálható a legoptimálisabb megoldás. Nem csak többféle alapanyag közül választhat, de különböző tetőtípusokból, és számtalan formai kivitelből is. Így abszolút adott a lehetőség, hogy minden egyedi igényt megvalósíthasson, fájdalmas kompromisszumok nélkül.

Azonban ez egy rendkívül összetett és bonyolult feladat, ezért érdemes szakemberekre bízni, hogy biztosan elégedett legyen a végeredménnyel. Ha szeretné igénybe venni mérnökeink tanácsadását, kérjük, hogy mindenképpen hozza magával az alábbiakat:

 • egy, vagy több fényképet a helyszínről
 • egy tervezett alaprajzot az Ön elképzeléséről
 • legyen tisztában a kívánt gerincmagassággal (a falcsatlakozás lehetséges legmagasabb pontja)
 • legyen tisztában a kívánt ereszmagasság (az átjárhatóság magassága)

Mielőtt azonban felkeres bennünket, érdemes Önnek is eljátszani a gondolattal, hogy hogyan is képzeli el a megvalósítást.

Solarlux Atrium üvegtető lapozható oldalfalakkal

Tippek a tetőrendszer megtervezéséhez

 • Érdemes arra törekednie, hogy a lehető legnagyobb belmagasság érje el. Ugyanis minél nagyobb a légtér, annál élhetőbb lesz a télikert, mert jobb lesz a térérzet és kellemesebb klimatikus viszonyokat tud elérni.
 • Kezelje rugalmasan a meglévő terasz alaprajzát. A legjobb eredményt akkor érheti el, ha a teraszbeépítéssel egy időben újraépíti a terasz burkolatát is. Nem feltétlenül érdemes a fél kertet beépítenie! Nem érdemes többet beépíteni annál, mint ami valóban szükséges, mert a költségek nem állnak arányban az előnyökkel.
 • A szükséges alapterület meghatározásánál vegye figyelembe a télikert későbbi használati funkcióit és a leendő berendezését is. Az ideális télikert mérete kb. 20-30 m2. Kerülje el a túlságosan kis kinyúlású fedések kialakítását. Ugyanis ezek szinte semmit sem érnek csapódó eső ellen oldalfalak nélkül, valamint a tető árnyékolások is hatástalanok alacsonyabb napállások esetén. Oldalfalakkal szerelve viszont olyan szűk tereket képeznek, hogy az megnehezíti a terasz berendezését. Az ideális teraszmélység kb. minimum 3,5 m.
 • Tervezze meg a közlekedő útvonalakat is, és biztosítson elegendő helyet a számukra. Határozza meg a kijárati pontokat is.
 • Vizsgálja meg, hogy a tetőről lejövő vizet hová tudja elvezetni.
 • Vizsgálja meg, hogy a telepítendő elektromos eszközök tápellátását hogyan tudja megoldani.
 • Vegye figyelembe az anyagi lehetőségeit és igazítsa ahhoz az elképzeléseit.
 • Érdemes tisztában lennie a várható költségekkel. Szakembereink a beruházásra szánt keretösszeg és a kívánt célok elérésének figyelembevételével alternatív megoldásokat is tudnak Önnek javasolni.

Milyen oldalfalakat válasszon?

A tetőrendszer után rátérhet az oldalfalak kiválasztására, ami ugyanannyira összetett és bonyolult feladat. A döntést befolyásolja a beépítési szituáció, a használat módja, a nyithatósági elvárások és az Ön egyéni igényei a rendszerrel kapcsolatban.

Solarlux Atrium üvegtető lapozható és eltolható oldalfalakkal

Tudjuk, hogy a látszatra egyformának tűnő megoldások tömkelege közül csak képek és weboldalak alapján nehéz választani, ezért nem is javasoljuk. A döntés előtt érdemes eljönnie a bemutatótermünkbe, ahol személyesen kipróbálhatja és működtetheti az egyes típusokat, megismerve így azok előnyeit és hátrányait. Szakértőink fel fogják Önnek tenni azokat a kérdéseket, amik megválaszolása után Ön közelebb kerül ahhoz, hogy jó megoldást válasszon.

Tippek az oldalfalak megtervezéséhez

 • Döntse el, hogy a transzparenciát (keret nélküli szerkezetek), vagy a lég- ill. a vízzárást (keretes szerkezetek) helyezi előtérbe. A kettő ugyanis kizárja egymást.( A közkedvelt keret nélküli üvegfalak se nem légzáróak, se nem vízzáróak.)
 • Döntse el, hogy az eltolható, a lapozható vagy esetleg a harmonika ajtók elégítik ki leginkább az igényeit (nyithatóság, nyitási kényelem, zárhatóság stb.)
 • Határozza meg az alaprajzon azokat a helyeket, ahol a kinyitott nyílászárókat parkoltatni szeretné.
 • Döntse el, hogy kifelé vagy befelé szeretné nyitni a nyílászárókat.
 • Vizsgálja meg, hogy van-e lehetősége akadálymentes küszöb elhelyezésére. Ezt minden esetben a meglévő burkolatba kell süllyeszteni, és a teraszlemez megbontásával jár.
 • Gondolja át, hogy szeretne-e oldalsó napvédelmet és rovarvédelmet, mert ez befolyásolhatja a nyílászáró kiválasztását.

Miért ne hagyja ki az árnyékolás kérdését?

Ha úgy gondolja, hogy ezt a pontot Ön átugorhatja, akkor kérjük, hogy mégse tegye. Felejtsen el minden olyan korábbi véleményt, hogy nincs szükség a tetőben elhelyezett textilárnyékolóra, ne adj isten az helyettesíthető mással is. Kivéve, ha az üvegtetőt a 100 éves diófa alá építi, ahol soha nem éri nap. De ebben az esetben is gondoljon arra, hogy mi lesz, ha egyszer kivágja a fát.
Sokan úgy gondolják, hogy nincs szükség árnyékolóra, hiszen csak reggel vagy este süti a nap a tetőt 1-2 órára. Pedig ebben az esetben is akár 30 perc alatt 30-35 C ° fokra tud felhevülni egy bezárt télikert.

Még kevesebben gondolnak arra, hogy szükség lehet az oldalsó árnyékolásra is. De képzelje el, hogy egy keleti fekvésű teraszon milyen lehet reggelizni, miközben a szemébe tűz a nap? Vagy milyen lehet nyáron egy déli esetleg nyugati fekvésű teraszon este 7 órakor hunyorgató napsütésben vacsorázni 35 C °-ban?

Solarlux Acubis hőszigetelés nélküli télikert üveg alatti árnyékolással

Tippek az árnyékolás megtervezéséhez

 • Vizsgálja meg, hogyan süt a nap a teraszán reggel, délben, és este. Hogyan változik ez a különböző évszakokban?
 • A télikert alapterületének tervezésekor vegye figyelembe a tetőárnyékoló maximálisan elérhető méretét. Ez típustól függően kb. 6-7 m széles és 5-6 m kinyúlású lehet. Az ár szempontjából nem mindegy, hogy egy vagy két darabbal fedhető le a tetőfelület, hiszen két kisebb majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy nagy.
 • A télikert lábak leendő helyének megállapításakor vegye figyelembe, hogy szükség lesz-e azon az oldalon oldalsó árnyékolásra.
 • Döntse el, hogy hogyan kívánja működtetni az árnyékolókat: kapcsolóval vagy távirányítóval. Ellenőrizze, hogyan tudja kiépíteni ehhez a szükséges elektromos hálózatot.

Milyen opcionális kiegészítőket érdemes választania?

Ha túl van a tető, az oldalfalak és az árnyékolások kiválasztásán, akkor jöhetnek az egyéb kiegészítők.

Ha ezt a pontot is át szeretné kihagyni, mondván hogy már eddig is elég pénzt fektetett be a teraszbeépítésbe, eláruljuk, hogy miért ne tegye. Ezek a kiegészítők ugyanis többnyire elengedhetetlen kellékei annak, hogy Ön egy minden körülmények között használható, és élhető télikertet kapjon. Nem állítjuk, hogy ezek nélkül nem lehet élni. De azt igen, hogy ezen kiegészítők ráfordítási igénye kisebb, mint az a haszon, amit elérhet velük.

Tippek a kiegészítők kiválasztásához

 • Gondolja át, hogy milyen fényviszonyok között szeretné használni a teraszát. Ez alapján tervezze meg az ezt kielégítő világítást.
 • Vizsgálja meg, hogy nyitott oldalfalaknál elegendő-e a kereszthuzat ahhoz, hogy a tető alatt felgyülemlő meleg levegőt kiszellőztesse! Szükséges-e egyéb szellőztető megoldás beépítése?
 • Hogyan kívánja hűvös estéken, ill. ősszel és tavasszal használhatóvá tenni a télikertet? Szüksége van-e esetleg egyéb hőforrásra?
 • Hogyan kívánja védeni az időjárásnak kitett eszközöket (külső tetőárnyékolót, külső oldalsó árnyékolót, oldalablak vagy tetőablak esetén a bútorait stb.? Ön gondoskodik a védelemről 0-24 órában vagy ezt egy intelligens vezérlésre bízza?

Solarlux Acubis hőszigetelés nélküli télikert hősugárzóval és világítással

Hogyan tervezze meg a télikert költségeit?

Mivel Ön egy hőszigetelés nélküli télikert megvásárlását tervezi, valószínűleg pontosan tudja, hogy ezzel egy luxusigényt kíván kielégíteni. Viszont ahogy egy régi mondás is tartja: nincs olyan vevői igény, amit ne lehetne egy kicsit olcsóbban és egy kicsit rosszabb minőségben is kielégíteni.

Ez a megállapítás fokozottan érvényes a télikertek esetén. Ha Ön a luxus igényét sok kompromisszummal és lemondással akarja megvalósítani, akkor valószínűleg nem a Solarlux termékeire és szolgáltatásaira van szüksége.

Nem állítjuk azt, hogy nincsen más alternatíva és csak a mi megoldásunk lehet jó Önnek. De azt igen, hogy a Solarlux termékei a legmagasabb színvonalon képesek kielégíteni a vevői igényeket, ha azok a tartósságot, a szépséget, a kényelmet és a funkcionalitást célozzák.

Az alábbi ábrával szeretnénk szemléltetni egy két oldalon fallal határolt télikert megvalósítása során keletkező költségek nagyságát és azt, hogy hogyan viszonyulnak ezek egymáshoz ( nem vesszük figyelembe az alap ill. a teraszlemez építésének költségeit).

A példában egy alacsony és egy magas felszereltségű, Solarlux termékekből felépített télikertet hasonlítunk össze.

A diagramokból jól látható, hogy egy standard igényszintű, alacsony felszereltségű és egy luxus igényszintű, magas felszereltségű télikert beruházási igénye között mindössze 1,5-2 millió forint különbség van. A kérdést ezért úgy is feltehetjük, hogy megéri-e ez az összeg, hogy Ön 10-20 évig gondtalanul és maximális megelégedettséggel használja télikertjét?

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.