gondolatok-a-tervezeshez

Gondolatok a tervezéshez

Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb hőszigeteltnek nevezett télikert nem nyújt teljes hőszigetelést, tekintve hogy ezek legtöbbjének profilrendszere hőhídas (pl. angol télikertek), így a lakótérként való alkalmazásuk igencsak megkérdőjelezhető.

A Solarlux télikertjeit akkor ajánljuk Önnek, ha lakótérbővítés céljából szeretne új hasznos tereket létrehozni (pl. nappaliként, étkezőként, pihenő vagy wellness helységként, esetleg társalgóként), vagy pedig külső tereket (pl. teraszok) szeretne tartózkodásra alkalmassá tenni az év bármely időszakában.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy már az ötlet megszületésekor érdemes hozzárendelni egy funkciót a tervezett télikerthez, mert csak ennek ismeretében lehet az optimális alapterületet, a méreteket, vagy a szükséges nyithatóságot meghatározni.

Ha Ön a fentiekben megfogalmazott igényt szeretné megvalósítani és ehhez a Solarlux kínálatából egy igazoltan magas színvonalú, prémium terméket képzelt el, akkor a következő módon érdemes hozzálátnia a tervezéshez.

 • Szeretne többet megtudni a télikertekkel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekről? Tanulmányozza át a Télikert Kisokosunkat »
 • Ha kíváncsi a télikert kiválasztást befolyásoló legfontosabb döntési szempontokra, akkor töltse le a Solarlux „Tartsa nyitva a szemét télikert vásárlásakor” című tanulmányát. Igénylés itt! (Átenetileg kérje a telikert@mantu.hu e-mail címen.)
 • Válassza ki a tetőformát és a tetőrendszert!
 • Válassza ki az oldalfalakat!
 • Válassza ki a kényelmi kiegészítőket!
 • Gondoskodjon az árnyékolásról!
 • Tervezze meg a költségeket!

Válassza ki a formavilágot és a tetőrendszert

Ha már sikerült kiválasztani a lakótérbővítés funkcióját, akkor a következő felmerülő kérdés az, hogy miként lehet azt a meglévő épülethez esztétikusan és műszakilag is jól illeszteni.

Télikert integrálása meglévő épülettömbbe

Télikert integrálása meglévő épülettömbbe

A Solarlux lakótérbővítésre alkalmas üvegtető kínálatának egyik kiemelkedő előnye, hogy szinte minden építési szituációra megtalálható a legoptimálisabb megoldás. Nem csak többféle alapanyag közül választhat, de különböző tetőtípusokból, és számtalan formai kivitelből is. Így abszolút adott a lehetőség, hogy minden egyedi igényt megvalósíthasson, fájdalmas kompromisszumok nélkül.

Azonban ez egy rendkívül összetett és bonyolult feladat, ezért érdemes szakemberekre bízni, hogy biztosan elégedett legyen a végeredménnyel. Ha szeretné igénybe venni mérnökeink tanácsadását, kérjük, hogy mindenképpen hozza magával az alábbiakat:

 • egy, vagy több fényképet a helyszínről
 • egy tervezett alaprajzot az Ön elképzeléséről
 • legyen tisztában a kívánt gerincmagassággal (a falcsatlakozás lehetséges legmagasabb pontja)
 • legyen tisztában a kívánt ereszmagassággal (az átjárhatóság magassága)
 • legyen tisztában a helyszíni adottságokkal (vízelvezetés, elektromos betáplálás, stb)

Mielőtt azonban felkeres bennünket, érdemes Önnek is eljátszani a gondolattal, hogy hogyan is képzeli el a megvalósítást.

Tippek a tetőforma megtervezéséhez

 • Érdemes arra törekednie, hogy a lehető legnagyobb belmagasságot érje el. Ugyanis minél nagyobb a légtér, annál élhetőbb lesz a télikert, mert jobb lesz a térérzet és kellemesebb klimatikus viszonyokat tud kialakítani. (Megjegyzés: Nagyon sok kis alapterületű, kis belmagasságú télikert épül Magyarországon, ahol az elsődleges szempont a költségek alacsonyan tartása. Kérdés azonban, hogy ezek betöltik-e majd azt a funkciót, hogy egy huzamos emberi tartózkodásra alkalmas tér jöjjön létre, ahol a családdal, vagy a barátokkal szívesen töltene majd el több órát. Kétségtelen, hogy a méretek növelése a beruházási összeg növekedésével jár. De higgye el nincs drágább, mint egy olcsón megépített télikert, amit szinte sose fog használni, egyszerűen azért, mert nem érzi majd benne jól magát.)
 • Vegye figyelembe a meglévő helyszíni adottságokat, mely alapján tervezze meg a leendő télikert fűtési rendszerét, szellőzését, ill. világítását. Döntse el, hogy a hűtés, ill. a fűtést és a szellőztetést a meglévő épület rendszerén belül, vagy külön álló egységként képzeli el.
 • Nem feltétlenül érdemes a fél kertet beépítenie! Nem érdemes többet beépíteni annál, mint ami valóban szükséges, mert a költségek nem állnak arányban az előnyökkel.
 • A szükséges alapterület meghatározásánál vegye figyelembe a télikert későbbi használati funkcióit és a leendő berendezését is. Az ideális télikert mérete kb. 20-30m2.
 • Kerülje el a túlságosan kis kinyúlású, kis légterű télikertek kialakítását. A jó bútorozhatósághoz min. 3,5 m mélység szükséges. A kis légterek gyorsan áthevülnek, a friss levegő utánpótlás pedig nehezen biztosítható.
 • Tervezze meg a közlekedő útvonalakat is, és biztosítson elegendő helyet a számukra. Határozza meg a kijárati pontokat is.
 • Vizsgálja meg, hogy a tetőről lejövő vizet hová tudja elvezetni.
 • Vizsgálja meg, hogy a telepítendő elektromos eszközök tápellátását hogyan tudja megoldani.
 • Vegye figyelembe az anyagi lehetőségeit és igazítsa ahhoz az elképzeléseit.

Milyen oldalfalakat válasszon?

A tetőrendszer után rátérhet az oldalfalak kiválasztására, ami ugyanannyira összetett és bonyolult feladat. A Solarlux télikert oldalfalait fix vagy nyitható ablakokkal, ill. ajtókkal, vagy nyitási szélességet lehetővé tevő emelő-toló, vagy harmonika ajtókkal valósíthatja meg.

A döntést befolyásolja a beépítési szituáció, a tervezett funkciók, ill. az ebből következő berendezés, a használat módja, a nyithatósági elvárások és az Ön egyéni igényei a rendszerrel kapcsolatban. A rendszerek közös jellemzője, hogy a nyílászárók tökéletesen, felesleges takarások nélkül integrálódnak a tetőrendszerbe. Valamennyi nyílászáró rendkívül keskeny profilrendszerrel rendelkezik, ezért a nagy üvegfelületek maximális átláthatóságot és fényt kínálnak.

Tippek az oldalfalak megtervezéséhez

 • A nyári használatot rendkívül megkönnyíti a télikert oldalfalainak minél nagyobb mértékben történő nyithatósága. Ezért érdemes gondoskodni a télikert és az épület közötti zsilipezési lehetőségről.
 • Tervezze meg az oldalfalakat! Válasszon fix és nyitható ablakokat, harmonika ajtókat és emelő-toló ajtókat.
 • Döntse el, hogy az eltolható vagy esetleg a harmonika ajtók elégítik ki leginkább az igényeit (nyithatóság, nyitási kényelem, zárhatóság stb.)
 • Határozza meg az alaprajzon azokat a helyeket, ahol a kinyitott nyílászárókat parkoltatni szeretné.
 • Döntse el, hogy kifelé vagy befelé szeretné nyitni a nyílászárókat. Különösen kis alapterületű vagy kis mélységű télikerteknél hatalmas előnyt jelent a kifelé történő nyitás.
 • Vizsgálja meg, hogy van-e lehetősége akadálymentes küszöb elhelyezésére. Ezt minden esetben a meglévő burkolatba kell süllyeszteni, és a teraszlemez megbontásával jár.
 • Gondolja át, hogy szeretne-e oldalsó napvédelmet és rovarvédelmet, mert ez befolyásolhatja a nyílászáró kiválasztását.

A télikert árnyékolásának megtervezése

Az árnyékolások kiválasztása az egyik legfontosabb feladat a télikert tervezésénél. Ennek első mérföldköve, hogy a tetőben mindenképpen kötelező a külső textilárnyékoló elhelyezése. (Kivétel ez alól, ha a télikert egy erdő közepén, folyamatosan árnyékban áll.) Ez nem helyettesíthető semmilyen más hővédelemmel, pl. hővédő üvegezéssel sem. Sőt, ezek inkább ártanak, mint használnak. Ha valaki mást állít Önnek, akkor erősen kételkedjen a szakértelmében.

Az árnyékolás szempontjából a legtöbben csak arra gondolnak, hogy nagy melegben és erős napsütésben van arra leginkább szükség. Pedig ez tévedés, hiszen az igazi probléma az átmeneti időszakokban van, amikor benn még fűtünk és az ablakok többnyire zárva vannak. A helyes árnyékolás megtervezéséről szívesen adunk felvilágosítást egy személyes konzultáció keretében.

A túlmelegedés elleni védelem szempontjából nagy jelentőséggel bírnak az oldalsó árnyékolások is. Ezek különösen a nagy ereszmagasságú, déli és nyugati fekvésű télikerteknél lehetnek nélkülözhetetlenek.

Tippek az árnyékolás megtervezéséhez

 • Vizsgálja meg, hogyan süt a nap a teraszán reggel, délben, és este. Hogyan változik ez a különböző évszakokban?
 • Amikor szabálytalan alakzatú télikert alapterületben gondolkodik, vegye mindig figyelembe, hogy ezzel nagymértékben megnehezíti a későbbi árnyékolást, valamint aránytalanul növeli a költségeket.
 • A télikert alapterületének tervezésekor vegye figyelembe a tetőárnyékoló maximálisan elérhető méretét. Ez típustól függően kb. 6-7 m széles és 5-6 m kinyúlású lehet. Az ár szempontjából nem mindegy, hogy egy vagy két darabbal fedhető le a tetőfelület, hiszen két kisebb majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy nagy.
 • A télikert lábak leendő helyének megállapításakor vegye figyelembe, hogy szükség lesz-e azon az oldalon oldalsó árnyékolásra.
 • Döntse el, hogy hogyan kívánja működtetni az árnyékolókat: kapcsolóval vagy távirányítóval. Ellenőrizze, hogyan tudja kiépíteni ehhez a szükséges elektromos hálózatot.

Milyen opcionális kiegészítőket érdemes választania?

Ha túl van a tető, az oldalfalak és az árnyékolások kiválasztásán, akkor jöhetnek az egyéb kiegészítők.

A hőszigetelés nélküli télikerteknél azt tanácsoltuk, hogy ne mondjon le a kiegészítők által nyújtott funkcionális és kényelmi előnyökről. A hőszigetelt télikertek esetében pedig fokozattan érvényes ez a javaslat. Sőt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezek nélkül nem építhető tartós emberi tartózkodásra alkalmas, minden körülmények között megfelelő klimatikus viszonyokat garantáló, élhető télikert.

Tippek a kiegészítők kiválasztásához

 • Gondolja át, hogy milyen fényviszonyok között szeretné használni a teraszát. Ez alapján tervezze meg az ezt kielégítő világítást.
 • Gondolja végig, hogyan kívánja biztosítani a télikert légcseréjét (1 fő óránkénti friss levegő igénye 30 m3!).
 • Válasszon a szellőztetési módok (kereszt, tető, átlós, stb.) és a szellőztetési lehetőségek között (tetőszellőző, tetőablak, nyitható oldalablakok, stb.)
 • Hogyan kívánja védeni az időjárásnak kitett eszközöket (külső tetőárnyékolót, külső oldalsó árnyékolót, oldalablak vagy tetőablak esetén a bútorait? Ön gondoskodik a védelemről 0-24 órában, vagy ezt egy intelligens vezérlésre bízza?
 • Milyen megoldással biztosítja a télikert betörésvédelmét?
 • Van-e szükség belátás elleni védelemre?

Hogyan tervezze meg a télikert költségeit?

Mivel Ön egy hőszigetelt télikert megvásárlását tervezi, valószínűleg pontosan tudja, hogy ezzel egy luxusigényt kíván kielégíteni. Viszont ahogy egy régi mondás is tartja: nincs olyan vevői igény, amit ne lehetne egy kicsit olcsóbban és egy kicsit rosszabb minőségben is kielégíteni.

Ez a megállapítás fokozottan érvényes a télikertek esetén. Ha Ön a luxus igényét sok kompromisszummal és lemondással akarja megvalósítani, akkor valószínűleg nem a Solarlux termékeire és szolgáltatásaira van szüksége.

Nem állítjuk azt, hogy nincsen más alternatíva és csak a mi megoldásunk lehet jó Önnek. De azt igen, hogy a Solarlux termékei a legmagasabb színvonalon képesek kielégíteni a vevői igényeket, ha azok a tartósságot, a szépséget, a kényelmet és a funkcionalitást célozzák.

Ha Ön egy Solarlux télikertben gondolkodik, akkor már kizárta a legolcsóbb, műanyag alapanyagú télikertek választását. Kizárta továbbá azokat a hőhídas alumínium télikert rendszereket (pl. a nem rendszerként alkalmazott függönyfal profilok), amelyek nem alkalmasak lakótéri használatra (legalábbis a Solarlux minőségi standardjai szerint nem). Mindezek ellenére, még mindig nagyon széles árkategórián belül tud megvalósítani mondjuk egy 5×3 m alapterületű télikertet.

Az alábbi ábrával szeretnénk szemléltetni egy két oldalon fallal határolt télikert megvalósítása során keletkező költségek nagyságát a választott nyithatósági mód, ill. a felszereltség függvényében.

A példában egy alacsony és egy magas komfortú, Solarlux termékekből felépített télikertet hasonlítunk össze.

Műszaki tartalom 1.: Hőszigetelt, üvegezett tetőszerkezet, 2 oldalon fix ablakokkal, 1 db bejárattal, tetőárnyékolóval, szállítva és szerelve.

Műszaki tartalom 2.: Hőszigetelt üvegezett tetőszerkezet, 2 oldalon harmonika ajtóval, tető- és oldalárnyékolóval, világítással, szellőzéssel, vezérléssel, szállítva és szerelve.

A fenti példából jól látható, hogy az alacsony felszereltségű és ebből kifolyólag alacsony komfortszintű télikert akár 40-50%-kal alacsonyabb költséggel is megvalósítható, mint a prémium igényeket is kielégítő versenytársa. A kérdés az az, hogy el akarunk-e költeni 10 millió forintot (de akár csak 5-öt is) úgy, hogy esetleg nem fogjuk tudni az elképzeléseinknek megfelelő módon használni a megálmodott télikertet.

Kérje ingyenes tervezési tanácsadásunkat

Tudjuk, hogy a fenti információk sok esetben bonyolultnak és nehezen érthetőnek tűnnek. Éppen ezért szívesen segítünk Önnek télikertjének megtervezésében, hogy valóban álmai télikertjét valósíthassa meg. Ehhez nem kell mást tennie, mint írni nekünk a telikert@mantu.hu e-mail címre és mi hamarosan kapcsolatba lépünk Önnel.

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.