telikert-tetoablak-szellozo

Télikert tetőablak, szellőző

Bármily meglepő lehet, de a hőszigetelés nélküli télikertek esetén is szükség lehet szellőztetésre, holott alapvetően azt szoktuk mondani, hogy ezek a télikertek nem igénylik, hiszen a nyári melegben az oldalfalak teljes kinyitásával biztosíthatjuk a teljes átszellőzést. Ez alapvetően így is van, de van néhány szempont, ami felülírhatja ezt a szabályt. Ezek a következők:

 • a télikert égtáj szerinti tájolása
 • a télikert körüli beépítettség
 • a télikert használati funkciója
 • a télikert berendezése

A télikert égtáj szerinti tájolása

A télikert nyitott állapotában is szükség lehet szellőző funkció beépítésére a napnak erősen kitett, déli tájolás esetén. Ilyenkor még nyitott oldalfalak mellett is előfordul, hogy „megszorul” a meleg levegő a tető alatt és az oldalsó traverzek lezárásai nem engedik azt oldalirányban távozni. Erre a problémára az alábbi megoldásokat kínáljuk:

 • állandó tető szellőző beépítése
 • motoros, nyitható tetőablak beépítése
 • alumínium keretes traverzüvegezés alkalmazása

A télikert körüli beépítettség

Sok esetben a beépítési szituáció olyan, hogy nem teszi lehetővé a télikert keresztben történő átszellőzését. Ilyenek az „L” alakú vagy az „U” alakú  beépítések, ahol a szél nem tudja átjárni a télikertet. Erre a problémára az alábbi megoldásokat kínáljuk:

 • állandó tető szellőző beépítése
 • motoros, nyitható tetőablak beépítése

A télikert használati funkciója

A télikert használati funkciója döntő hatással lehet a szellőzési igényre. Mit értünk ez alatt? Azt kell figyelembe venni, hogy egy zárt télikert a napsugárzás hatására, még árnyékolás mellett is, akár 1 órán belül is képes 40-50 fokra felmelegedni.

Ezért egy személyes igényfelmérő konzultáció keretében azt kell megvizsgálni, hogy a télikert használati funkciója mellett előfordulhatnak-e olyan esetek, amikor a nyári melegben a télikert bezárásra kerül, de nem engedhető meg az extrém hőterhelés a télikertben. (Pl. elmegyünk reggel dolgozni verőfény mellett, de délutánra vihart mond a meteorológia. Mit tegyünk, becsukjuk vagy ne csukjuk be az oldalfalakat?). Erre a problémára az alábbi megoldásokat kínáljuk:

 • állandó tető szellőző beépítése
 • motoros, nyitható tetőablak beépítése

A télikertek kialakításánál a Solarlux 30 éves tapasztalatára támaszkodva mindig felhívjuk az ügyfeleink figyelmét az oldalfalak maximális nyithatóságának biztosítására. Erre a célra kiválóan megfelelnek a Solarlux eltolható (pl. SL20) vagy lapozható (SL25) üvegfalai, viszont kevésbé jók a fix nyílászárók, még akkor sem, ha nyitási funkcióval is rendelkeznek.

Sajnos sokszor előfordul, hogy ilyen, vagy olyan ok miatt, az érdeklődők olyan télikert mellett döntenek, ahol szakértelem vagy anyagi források híján ezt a szempontot figyelmen kívül hagyják. Ennek következménye az a sok élhetetlen tér, ami nyáron meleg, télen meg hideg és gyakorlatilag mindenre jó, csak arra nem, amire tervezték.

A télikert berendezése

A télikert használati funkciója és az ennek megfelelő berendezése ugyancsak hatással lehet a szellőzés kialakítására. Képzelje el azt a szituációt, hogy elutazik egy hétre nyaralni és meg kellene tervezni, hogy ezen időszak alatt be fogja-e csukni az oldalfalakat vagy sem. Gondolja végig, hogy ez milyen hatással lesz a bent lévő bútorokra, virágokra extrém meleg és/vagy zivataros időjárás esetén!

A Solarlux hőszigetelés nélküli télikertek szellőzési megoldásai

Állandó tetőszellőző beépítése

Az állandó tetőszellőző egy rém egyszerű megoldás, ahol a tető üvegfelületébe egy szellőző nyílást építünk. Ezen a résen keresztül a tető alatt összegyűlt meleg levegő a kürtő hatást kihasználva könnyedén távozik a tető alól. Ez a megoldás nyáron nagyon hasznos tud lenni, ellenben megnehezíti a használatot hűvös időben. Ilyenkor ugyanis szükség lenne a szoláris nyereségre, hogy a nap felmelegítse a belső teret, ez azonban az állandó szellőzés miatt nem olyan hatékony.

Ez kétségkívül egy nagyon kedvező árú megoldás, alkalmazása azonban nagy körültekintést igényel. A télikert tervezése során szakembereink célzott kérdésekkel igyekeznek segíteni Önnek abban, hogy ez a megoldás megfelel-e az Ön által tervezett használati módnak.

Motoros, nyitható tető ablak

Kétséget kizáróan a leghatékonyabb és legjobb megoldást kínálja, de sajnos meglehetősen magas a beruházási igénye. Az üvegtetőbe egy alumínium keretes, motoros működtetésű tetőablak kerül, ami két fokozatban nyitható. A működtetés manuálisan távirányítóval, vagy egy automatikus vezérlésbe kötve történhet.

Nyilván ez utóbbi a tökéletes megoldás, mert így a belső hőmérséklet függvényében a tetőablak automatikusan szellőztet. Nyugodtan elmehetünk otthonról, mert eső vagy szél esetén automatikusan bezáródik, így védve maradnak a télikertben található tárgyaink. Ennek a tetőablaknak azonban van még egy nagyon hasznos funkcója, melyről a bemutatótermünkben kaphat részletes információt.

Alumínium keretes traverz üvegezés

A tető alatti oldalsó háromszögben télikertek esetén fix üvegezést alkalmazunk. E keret nélküli üvegezés nagyon látványos és nagyfokú átláthatóságot biztosít. Opcionálisan lehetőség van keretezett alumínium ablak elhelyezésére is,melyben az egyik szárny kézi hajtókarral vagy akár elektromosan nyitható lehet. Ez a megoldás a funkcionalitást tekintve nagyon hatékony, de a keretek miatt sokat veszítünk a transzparenciából.

Összefoglalva a télikertek szellőztetését

A szellőzés tervezésénél nem csak a legforróbb nyári napok, de az átmeneti időszakok használati szokásainak megfelelő igényeket is számba kell venni. Egy rosszul megtervezett télikert utólag már nem, vagy csak alig tehető jobbá. Ha valaki a tervezésnél csak a költségeket tartja szem előtt, könnyen abba a hibába eshet, hogy bár olcsóbban, de egy alapvetően használhatatlan rendszert valósít meg. Ez pedig végül mindenképpen a legdrágább megoldás lesz.

Inspirációs galéria

 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

  • Üvegtetős teraszt terveztek és építettek nekünk. Felmérésben és tanácsadásban is segítettek, végig precízen, nyitottan, a lehetőségeinkre és adottságokra tekintettel. A gyártásra várni kellett, de ezt tudtuk előre, viszont a kivitelezés gyorsan (két nap alatt) befejeződött. Elképesztő jó minőség, nem bántuk meg - semmi probléma nincs vele (8 hónap tapasztalat alapján). Csak ajánlani tudom!

   Losonczy Gergely, Budapest

  • Köszönjük a munkájukat - a tapasztalataim szerint kevés az olyan szállító ebben az iparágban, akikkel ilyen gördülékeny az együttműködés, illetve ahol nemcsak az értékesítésen vannak jó emberek, hanem a megvalósítási csapatban is. Az Önök csapata pedig ilyen, akik nagyon precízen dolgoztak és eközben emberiek. udvariasak voltak. Köszönet érte!

   Bóna Gábor, Budapest

  • Minden rendben zajlott. Elégedett voltam a teljes folyamattal. Egy loggiat alakítottunk át télikertté egy elhúzható üvegajtó beépítésével. Mindenkinek ajánlom a céggel való kapcsolatfelvételt, aki minőségi alapanyagokból profi kivitelezést szeretne.

   Ella, Budapest

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.