uvegteraszok-rovarvedelme

Üvegteraszok rovarvédelme

Nincs is jobb, mint egy csendes, nyugodt nyári estén a teraszon ülve beszélgetni a barátokkal. Sajnos, ezzel a szúnyogok is egyet tudnak érteni, hiszen mindenáron csípős megjegyzéseket szeretnének tenni velünk kapcsolatban. Nincs ez másképp akkor sem, ha egy hőszigetelés nélküli télikertben ücsörgünk, hiszen ha bezárnánk minden oldalsó nyílást, akkor pont olyan lenne, mintha a zárt szobában lennénk.

Ráadásul a legnépszerűbb, keret nélküli mobil oldalfalaknál az üveglapok között még zárt állapotban is rések találhatóak, amin keresztül a kellemetlenkedni akaró rovarok minden nehézség nélkül átjutnak. Ha feltett szándékunk megakadályozni a rovarok bejutását, akkor az alábbi lehetőségek közül választhatunk.

Keretezett harmonika falak és eltolható nyílászárók

A Solarlux SL 45 típusú alumínium keretes nyílászárója tökéletes védelmet ad a rovarok ellen. Ennek a nyílászáró megoldásnak a nagy előnye, hogy bezárt állapotban tökéletesen zár, de a szerkezetet oldalra tolva lehetőség van a nyílás teljes mértékű szabaddá tételére is. Hátrányként azt lehet említeni, hogy bezárt állapotban elveszítjük azt a szabadság és nyitottság érzést, ami miatt kiülünk a teraszunkra.

Szinte tökéletes védelmet nyújtanak a az SL20R típusú keretezett eltolható nyílászárók. Az SL 45 típussal szemben itt a nagy üvegfelületek miatt még csukott állapotban sem érezzük magunkat bezárva, továbbra is tökéletes marad az átláthatóság. Hátrány ugyanakkor, hogy a zárt állapot is megakadályozza a levegő szabad áramlását.

Eltolható, keretes szúnyoghálók

A szabad nyílásokba épített keretes szúnyoghálók jó alternatívát kínálnak a rovarok elleni védelemhez. Ezeknél a rendszereknél a keretek egy alsó sínben csúsztathatóak jobbra vagy balra. Mivel egészen nagy felületekhez is alkalmazhatóak, így télikertek esetén gyakran nyúlunk ehhez a megoldáshoz.

Schlotterer eltolható rovarvédőháló télikerthez

A megfelelő terméktípus kiválasztásának elsődleges szempontja, hogy a szúnyoghálót a lehető legkevésbé látható módon, szinte feltűnés nélkül integráljuk a télikert szerkezetéhez. Nincs annál csúnyább, mint amikor egyik alumínium profilt csavarozzuk a másik után, míg végül vaskos, ormótlan csomópontokat kapunk. Ha ehhez még hozzávesszük a különböző gyártmányok színbeli, vag színárnyalatbeli eltéréseit, akkor egészen elrettentő megoldások születhetnek.

Az eltolható keretes szúnyoghálók viszonylag egyszerű megoldást kínálnak, minden féle high-tech elektronikai megoldás nélkül. A különböző gyártók termékei külső ránézésre szinte teljesen egyformának tűnnek, mégis óriási árkülönbségeket tapasztalhatunk. Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, kiemelünk néhány lényeges szempontot:

 • Milyen nagy felületek fedhetőek egy-egy szárnnyal úgy, hogy azok mégis kellően stabilak maradjanak?
 • Milyen mozgató mechanizmus biztosítja a keretek mozgatását?
 • A keret a sínen csúszik (nagy kopással) vagy rozsdamentes görgőkön?
 • Mennyire olvadnak bele a profilok a télikert szerkezetébe? (szín, csomóponti kialakítás)
 • Milyen a szövetháló átláthatósága?

Pliszé szúnyoghálók

Talán a leggyakrabban használt szúnyogháló típus, amit a nagy felületű nyílások esetén alkalmazhatunk. Az oldalra eltolható keretben elhelyezett szúnyogháló harmonikaszerűen összecsukódik, kinyitva pedig kifeszül a nyílásban. Ennek a típusnak az előnye, hogy becsukva nagyon kis helyen elfér, így nem akadályozza a szabad közlekedést. Hátránya, hogy az olcsóbb szerkezetek igen instabilak. Ez azt jelenti, hogy működtetésük nagyon nagy odafigyelést és óvatosságot igényel, ellenkező esetben a szövetháló könnyen kiugrik a vezetőprofilokból, összegyűrődik, stb.)

Pliszé szúnyogháló télikerthez

A merevebb, jobb minőségű szövettel szerelt, stabil alsó megvezetésű pliszék ára viszont akár többszöröse is lehet az olcsóbbakénak. A különböző típusok közötti választás kizárólag azon múlik, hogy mik az igényeink és a prioritásaink, valamint természetesen a használat módjától is függ. Ha valaki úgy gondolja, hogy ő maximális odafigyelés mellett, hibátlanul tudja működtetni a pliszét, és akár vállalja a gyakoribb javítási munkákat is, az nyugodtan dönthet egy olcsóbb típus mellett.

A fentebb felsorolt kérdéseket egy pliszé szúnyogháló kiválasztása esetén is felteheti, ha támpontra van szüksége a döntésben.

Elektromos szúnyogháló rolók

Ha lehet ilyen összehasonlítást tenni, akkor nyugodtan nevezhetjük ezt a megoldást a szúnyoghálók Bentley-jének. Méretében is grandiózus megoldásnak számít, akár 4 x 5 m nagyságú felület biztonságos lefedésére is képes. Ennél a típusnál a szúnyogháló az áthidaló fölé elhelyezett tengelyre csavarodik fel motorosan. A mozgatás távirányítóval vagy a nyílás mellé szerelt kapcsolóval történhet. Az igazán kényelmes megoldást akkor kapjuk, ha mozgásérzékelővel kombináljuk, amivel automatizálhatjuk a nyitást és zárást.

Elektromos szúnyogháló télikerthez

Ennél a prémium megoldásnál számolhatunk a szövetek legjobb átláthatóságával, a legjobb légáteresztő tulajdonságokkal és a legjobb időjárás állósággal. Ezt a típust a magas beruházási igénye miatt azonban csak azoknak ajánljuk, akik a legmagasabb kényelemre és komfortra vágynak a rovarokkal szembeni küzdelemben.

 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

  • Üvegtetős teraszt terveztek és építettek nekünk. Felmérésben és tanácsadásban is segítettek, végig precízen, nyitottan, a lehetőségeinkre és adottságokra tekintettel. A gyártásra várni kellett, de ezt tudtuk előre, viszont a kivitelezés gyorsan (két nap alatt) befejeződött. Elképesztő jó minőség, nem bántuk meg - semmi probléma nincs vele (8 hónap tapasztalat alapján). Csak ajánlani tudom!

   Losonczy Gergely, Budapest

  • Köszönjük a munkájukat - a tapasztalataim szerint kevés az olyan szállító ebben az iparágban, akikkel ilyen gördülékeny az együttműködés, illetve ahol nemcsak az értékesítésen vannak jó emberek, hanem a megvalósítási csapatban is. Az Önök csapata pedig ilyen, akik nagyon precízen dolgoztak és eközben emberiek. udvariasak voltak. Köszönet érte!

   Bóna Gábor, Budapest

  • Minden rendben zajlott. Elégedett voltam a teljes folyamattal. Egy loggiat alakítottunk át télikertté egy elhúzható üvegajtó beépítésével. Mindenkinek ajánlom a céggel való kapcsolatfelvételt, aki minőségi alapanyagokból profi kivitelezést szeretne.

   Ella, Budapest

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.