oldalso-kulso-arnyekolasok

Oldalsó, külső árnyékolások

Az oldalsó külső árnyékolások alacsony napállás esetén nyújtanak hatékony védelmet. A terasz tájolásától függően szükség lehet az alkalmazásukra akár a déli, akár a nyugati oldalon.

A télikertek déli oldalán azt kell megvizsgálni, hogy délben milyen mértékben süt be a nap a teraszra a tetőárnyékolás alatt és ez mennyire zavaró az ott tartózkodók számára. Kellően nagy tetőmélységek és/vagy alacsonyabb ereszmagasságok (max. 2200 mm-ig) esetén előfordulhat, hogy nem lesz szükség oldalsó árnyékolóra.

A nyugati oldalon a nyári lemenő nap okozhat szemet kápráztató zavaró pillanatokat. Hiszen akár este 7-8 óra magasságában is intenzív napsütéssel kell még számolni, ami  akár a meleg, akár a szembetűző nap miatt ellehetetleníti a családi vacsorát.

Lábkiosztás kontra oldalsó árnyékolás

Az oldalsó árnyékolók tervezésénél figyelembe kell venni a télikert lábkiosztását. Mivel alapvetően szeretnénk minél kevesebb lábat és osztást az oldalfalakon, ezért az árnyékolások igénye befolyásolhatja a télikert statikai tervezését is. Bonyolítja a kérdést, hogy milyen oldalsó nyílászárókat választunk, merre akarjuk ezeket nyitni, hol akarjuk ezeket parkoltatni? Mindezeket a szempontokat figyelembe véve kell a télikert statikai tervét elkészíteni és a lábak pozícióját meghatározni.

Abban az esetben, ha a lábakat nem a sarkon szeretnénk elhelyezni, problémába ütközünk az oldalsó árnyékoló rögzítésével. Erre a Solarlux egy egyedülálló megoldást kínál, a sarkon átforduló kivitellel. Ez az egyetlen módja annak, hogy a lábat is kedvünkre helyezhessük el és az árnyékolót is rögzíteni tudjuk.

A széltől is óvjon?

Az oldalsó árnyékolók kiválasztásánál a formai kialakításon túl figyelembe vehetjük azt is, hogy mennyire akarjuk azt szélvédelemre is használni. Ha ez nem elsődleges szempont , akkor lehetőség van az egyszerűbb és ezért olcsóbb kivitelek alkalmazására, ahol a textilt vezetőszál, vagy egy vezető rúd tartja a széleken. Ezek a típusok filigránabb, nagyobb kitakarás nélküli megvalósítást tesznek lehetővé, de kevésbé alkalmasak szélvédelemre. Az un. screen vagy zipes árnyékolók stabilabb textilmegfogatást jelentenek, ezért nagyobb szél ellen is képesek védeni. Ugyanakkor robosztusabbak, több helyet foglalnak, és sok esetben akadályozzák a szabad kilátást.

Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy egyes gyártók őrületesen nagy szélterheléseket adnak meg az árnyékolóikra, mint megengedett szélerősség. Ez a marketingfogás sok vásárlót vezet félre és téveszt meg, mert azt hiszik, hogy 100 km/órás szélsebesség esetén is megvédi őket az árnyékoló a teraszon. Ezek az adatok azonban laborkörülményekre, speciális méretekre és esetekre vonatkoznak és semmi közük a gyakorlathoz. A magukat komolynak tekintő gyártók nem is ezeket a művi eredményeket kommunikálják, hanem a valós használati értékeket, amik a legjobb esetben is max. 40-50 km/órás szélterhelést engednek meg.

Az oldalsó árnyékoló kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy lesznek-e oldalfalak a teraszfedés alatt. Ha ugyanis mobil üvegfalakat alkalmazunk, akkor nincs szükség olyan árnyékolóra, mely szélvédelemre is alkalmas, ezért az egyszerűbb modellek is szóba jöhetnek.

Természetesen a szeles helyeken ilyenkor is érdemes a robosztusabb megoldást választani, hiszen előfordulhat, hogy erős szél esetén is szükség lesz az oldalsó árnyékolásra. Ezeket a külső oldalsó árnyékolókat többnyire szél, eső és fagyvédelemmel látják el, mely segít megóvni a szerkezetet az időjárás károsító hatásaitól.

Bemutatótermünkben szívesen segítünk önnek a megfelelő típus kiválasztásában.

Inspirációs galéria

 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

  • Üvegtetős teraszt terveztek és építettek nekünk. Felmérésben és tanácsadásban is segítettek, végig precízen, nyitottan, a lehetőségeinkre és adottságokra tekintettel. A gyártásra várni kellett, de ezt tudtuk előre, viszont a kivitelezés gyorsan (két nap alatt) befejeződött. Elképesztő jó minőség, nem bántuk meg - semmi probléma nincs vele (8 hónap tapasztalat alapján). Csak ajánlani tudom!

   Losonczy Gergely, Budapest

  • Köszönjük a munkájukat - a tapasztalataim szerint kevés az olyan szállító ebben az iparágban, akikkel ilyen gördülékeny az együttműködés, illetve ahol nemcsak az értékesítésen vannak jó emberek, hanem a megvalósítási csapatban is. Az Önök csapata pedig ilyen, akik nagyon precízen dolgoztak és eközben emberiek. udvariasak voltak. Köszönet érte!

   Bóna Gábor, Budapest

  • Minden rendben zajlott. Elégedett voltam a teljes folyamattal. Egy loggiat alakítottunk át télikertté egy elhúzható üvegajtó beépítésével. Mindenkinek ajánlom a céggel való kapcsolatfelvételt, aki minőségi alapanyagokból profi kivitelezést szeretne.

   Ella, Budapest

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.