fa-vagy-aluminium-telikertet-valasszon

Fa, vagy alumínium télikertet válasszon?

Amikor valaki úgy dönt, hogy belevág a télikert építtetésbe, rögtön szembesül azzal, hogy milyen alapanyagot válasszon hozzá, azaz, hogy fa, vagy alumínium télikert legyen az otthona éke. A döntéshez először is érdemes figyelembe venni, hogy a meglévő épületen mennyire domináns a fa, és szeretnénk-e ezt egyáltalán tovább hangsúlyozni. Másodsorban pedig azt gondoljuk át, hogy általában véve, hogyan viszonyulunk a fához, mint alapanyaghoz.

E két szempont alapján el lehet dönteni, hogy a fa, vagy az alumínium télikert lesz-e a számunkra kedvesebb. Az egyéb lehetséges vázszerkezeteket, mint pl. a hegesztett acélváz, vagy, az ácsolt kivitelek, most szándékosan nem taglaljuk, mert műszakilag nem képviselnek azonos értéket.

Belső statikájú, hőszigetelt, fa gerendás télikert alumínium borítással - Solarlux Avantgarde

Belső statikájú, hőszigetelt, fa gerendás télikert alumínium borítással – Solarlux Avantgarde

Az első szempont nyilván az adottságokat és a meglévő környezetet veszi figyelembe, ami alapján egyszerű, az ízlésünknek megfelelő döntést hozhatunk. Ami a második szempontot illeti,  van, akinek az első gondolata az, hogy gyorsan tönkremegy és állandó ápolást, karbantartást igényel. Mások viszont csak a természet szépségét és a fa meleg, kellemes hatását látják benne.

De valóban ennyire leegyszerűsíthető ezekre a szempontokra a döntés, vagy érdemes azért még másra is gondolni? Rögtön eláruljuk, hogy szakmai szempontból nincs győztes abban a kérdésben, hogy fából, vagy alumíniumból érdemesebb télikertet építeni. Ugyanis a válasz elsősorban attól függ, hogy az építtetőnek mik a prioritásai.

Bármelyik értékesítő, amelyik egyik vagy másik kivitel mellett érvel anélkül, hogy megkérdezné az Ön szempontjait, az csak a saját lovát dicséri.

Szempontok az alapanyag választáshoz fa, vagy alumínium télikert esetén

1. Design/megjelenés

Egy alumínium és egy favázas tetőszerkezet összehasonlításakor az első, ami feltűnik, hogy a favázas tető felülete sík, a szaruk az üvegen belül helyezkednek el (ezt hívjuk belső statikájú tetőnek).
Az alumíniumvázas tetőknél is megtalálható ez a kivitel, de van lehetőség a szaruk tetősíkon felüli elhelyezésére is (ezt hívjuk külső statikájú tetőnek, ilyen a kínálatunkban pl. az Atrium). Ez a szembeötlő különbség hatással lehet a választásra, ha figyelembe akarjuk venni a meglévő épülethez való formai illesztést.

Belső statikájú fa gerendás hőszigetelés nélküli télikert - Solarlux Aura

Belső statikájú fa gerendás hőszigetelés nélküli télikert – Solarlux Aura

Nem feltétlenül nyilvánvaló, de az ipari gyártású favázas tetők esetén is többnyire alumínium lábak tartják a tetőt. A fa gerendák rétegragasztottak és furnérozottak, a felületen a fedőfestés jellegétől függően többnyire látható a fa erezete. A fa gerendák külső felületét alumíniumborítás védi az időjárástól. Vagyis a favázas tetőszerkezetben a fán kívül megjelenik az alumínium is, mint alapanyag.

Az alumínium tetők ezzel szemben mindig homogén megjelenésűek, a felületkezelésük lehet fényes vagy matt, ritkában valamilyen effektet (pl. fa utánzat) is használhatnak.

Érdemes megfigyelni, hogy a fa és az alumínium tetőknél eltérő az ereszmegoldás és a vízelvezetés. A külső statikájú tetőknél minden esetben biztosítani kell a víz kivezetését a profilokból.

Ami a szaru szerkezetét illeti, a fa filigránabb lehet, mint az alumínium, mivel a szaru szélessége a fánál 6 cm is lehet, míg az alumíniumnál rendszerint 9-10 cm.

2. Szerkezeti különbségek

Az alapanyagból adódóan jelentős szerkezeti különbség van a két típus között. A fa szerkezeteknél a két letalpalás (tartó láb) közötti távolság hóterheléstől függően 6-7 m is lehet, miközben az alumíniumnál ez 5-5,5 m-ben maximalizálható.

A különbség abból adódik, hogy az alumínium tetőknél a merevséget adó statikai tartó a profilon belül helyezkedik el, és ez határt szab a megerősítés méretének. A fa esetén a rétegragasztott tartó vastagságának növelésével nő a teherbírás is, igaz ez hátrányosan hat az esztétikai megjelenésre.

Emellett a fánál van lehetőség egyedi díszítő elemek, faragások alkalmazására, ami az alumínium esetében korlátozott és igen költséges.

Belső statikájú, fa gerendás hőszigetelt télikert - Solarlux Avantgarde

Belső statikájú, fa gerendás hőszigetelt télikert – Solarlux Avantgarde

3. Ápolás és élettartam

Először is jó, ha tudjuk, hogy mind a fa, mind az alumínium télikert idővel veszít a szépségéből: kifakulnak, elszíneződek, elöregszenek. Nyilván ez a folyamat gyorsabban megy végbe egy fa télikertnél, mint egy alumínium télikert esetén. Nem szabad azonban szem elől tévesztenünk azt, hogy amíg a fa házilagos körülmények között is felújítható, addig az alumínium nem, mivel az alumínium porszórása 200 C-on történik.

Az öregedés mértékét és gyorsaságát számos az anyagválasztással összefüggő döntéssel, valamint rendszeres tisztítással, takarítással befolyásolhatja. Érdemes megjegyezni, hogy a rossz minőségű, szemcsés lakkozás vagy porszórás nehezen takarítható, ami hátrányosan hat a tisztíthatóságra, így az élettartamra is. Ugyancsak megemlítendő, hogy azoknál a fa szerkezetű tetőknél, ahol a fát alumínium, vagy üveg védi a külső környezeti hatásoktól (pl. Solarlux Aura típusú tetője), ott sokkal kevésbé kell tartani a fa gyors öregedésétől.

Ez a blogcikk nem hivatott arra, hogy mélyen belemenjünk abba, hogyan és miképpen hat az üvegezés, a színválasztás, vagy akár a tető statikája az élettartamra, amennyiben szeretne ezekről bővebb információt, megtudhatja szakértőinktől a bemutatóteremben a minták bemutatásakor.

Külső statikájú hőszigetelés nélküli télikert - Solarlux Atrium

Külső statikájú hőszigetelés nélküli  alumínium télikert – Solarlux Atrium

4. Környezet, fenntarthatóság

Ha az Ön számára is fontosak a környezetvédelmi, vagy fenntarthatósági szempontok, és szeretne tudatos vásárlói döntést hozni, akkor mindenképpen érdemes átgondolni az alapanyag választást.

Sokan rögtön az alumínium télikert mellett érvelnek ilyenkor, hiszen azt gondolnánk, hogy ebben az esetben nem kell kiirtani a Föld oxigéntermelő erdőit. A környezetvédelemben jártasak azonban tudják, hogy a magukra valamit is adó gyártók (így a Solarlux is) szigorúan tervszerű erdőgazdálkodásból származó alapanyagokat használnak, amik így újratermelődnek.

Ezzel szemben az alumínium forrás véges, ráadásul az előállítása rendkívül energiaigényes és környezetszennyező, különösen akkor, ha a fejlődő világból származik. Viszont nem elhanyagolható szempont, hogy az alumínium újrahasznosítható.
A Solarlux és a prémium gyártók közül még sokan csatlakoztak olyan kezdeményezésekhez, melyek alapján csak vízenergiát hasznosító alumínium gyártótól vásárolnak, illetve újrahasznosítják a gyártási hulladékot.

A saját döntésünkkel mi magunk is hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez, amikor ellenőrzött forrásból, környezetkímélő gyártásból származó terméket választunk.

Külső statikájú hőszigetelt alumínium télikert - Solarlux Akzent

Külső statikájú hőszigetelt alumínium télikert – Solarlux Akzent

5. Az ár

Sokan megkérdezik, hogy az alumínium télikert, vagy a fa szerkezetű tető (télikert) a drágább, viszont erre a kérdésre nem lehet igennel vagy nemmel felelni, ugyanis mind az alumínium, mind a fa szerkezetű tetőknél jelentős árkülönbségek figyelhetőek meg. Különösen a fa esetében rendkívül nagy a szórás az egyes termékek ára között.

Egy fa tetőnél az árat az alábbi tényezők befolyásolják döntően:

 • Ha az alapanyag minőségi fa, illetve tervszerű erdőgazdálkodásból származik.
 • Ha rétegragasztott, filigrán szerkezetről beszélünk.
 • Ha rendelkezik időjárásálló felületkezeléssel.
 • Ha megfelelő a terhelhetősége.

Az alumínium tetőnél az alábbi, szemmel többnyire nem is látható különbségek vannak:

 • profilfal vastagság
 • felületi réteg vastagsága
 • belső statikai elemek (acél) korrózióállósága

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a fa vagy az alumínium télikert közötti választás alapvetően nem az áron fog múlni. Még akkor sem, ha azonos minőségű termékek esetén ténylegesen kb. 5-10% árelőny mutatható ki az alumínium javára.

Ha nem tudja, hogyan lásson neki a tervezéshez, jöjjön el bemutatótermünkbe egy díjmentes télikert tanácsadásra! Bejelentkezem »

arrow-leftElőző cikk Következő cikkarrow-right
 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

  • Üvegtetős teraszt terveztek és építettek nekünk. Felmérésben és tanácsadásban is segítettek, végig precízen, nyitottan, a lehetőségeinkre és adottságokra tekintettel. A gyártásra várni kellett, de ezt tudtuk előre, viszont a kivitelezés gyorsan (két nap alatt) befejeződött. Elképesztő jó minőség, nem bántuk meg - semmi probléma nincs vele (8 hónap tapasztalat alapján). Csak ajánlani tudom!

   Losonczy Gergely, Budapest

  • Köszönjük a munkájukat - a tapasztalataim szerint kevés az olyan szállító ebben az iparágban, akikkel ilyen gördülékeny az együttműködés, illetve ahol nemcsak az értékesítésen vannak jó emberek, hanem a megvalósítási csapatban is. Az Önök csapata pedig ilyen, akik nagyon precízen dolgoztak és eközben emberiek. udvariasak voltak. Köszönet érte!

   Bóna Gábor, Budapest

  • Minden rendben zajlott. Elégedett voltam a teljes folyamattal. Egy loggiat alakítottunk át télikertté egy elhúzható üvegajtó beépítésével. Mindenkinek ajánlom a céggel való kapcsolatfelvételt, aki minőségi alapanyagokból profi kivitelezést szeretne.

   Ella, Budapest

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.