mennyibe-kerul-egy-telikert

Mennyibe kerül egy télikert?

Mielőtt valaki egy télikert megvalósításába kezd nem árt tisztában lennie, hogy mennyibe kerül egy télikert, azaz milyen költségekkel kell számolnia a megvalósítás során. A télikert építés költségeit döntően meghatározza, hogy hőszigetelt (lakótér értékű)  vagy pedig szigeteletlen, elsősorban eső, szél, és hó elleni védekezésül szolgáló télikeret építünk. Nemcsak a magában a szerkezet költségeiben van különbség (a hőszigetelt min. 50%-kal magasabb beruházást igényel), hanem a járulékos szakipari munkákban is.

Ezeken múlik, hogy mennyibe kerül egy télikert

1. Az ajánlat kidolgozása
2. Helyszíni méretvétel
3. Megvalósíthatóság vizsgálata
4. Építészeti és/vagy statikai tervezés
5. Télikert statikai méretezése, gyártmányterv készítése
6. Alapozási munkák
7. Villanyszerelés
8. Fűtés szerelés
9. Télikert szerelése, építése
10. Befejező szakipari munkák

Az ajánlat kidolgozása

Ezt a feladatot a cégek rendszerint ingyenesen végzik el. Persze tudjuk, hogy semmi nincs ingyen, de erről egy másik bejegyzésben már bővebben írtam.  A feladat keretében a vevői igények és a helyszíni adottságok alapján meghatározásra kerül a télikert formája, az oldalfalak kivitele és a műszaki tartalom, valamint a várható beruházási költség nagyságrendje.

Helyszíni méretvétel

A helyszíni méretvétel tulajdonképpen a leendő télikert az épülettesthez történő csatlakozási pontjainak meghatározását jelenti. Ez rendszerint egy műszeres mérés, ami alapján elkészül a helyszínrajz. Ennek költsége is cégenként változó. Van ahol ez is ingyenes, de a komolyabb cégek ezért már 100.000 – 150.000,- Ft közötti összeget kérnek el, hiszen ennek elkészítése akár 1-2 napot is igénybe vehet. Ezzel például senki nem kalkulál amikor azt próbálja meg összerakni, hogy mennyibe kerül egy télikert.

Megvalósíthatóság vizsgálata, koncepció terv

A helyszíni méretvétel során felmérésre kerülnek a leendő télikert és a meglévő épületszerkezet közötti csatlakozási pontok teherhordó képessége.  Ezt követően lesznek ezek a csomópontok tervezhetőek és statikailag méretezhetőek. A csatlakozási pontok alapján meghatározható, hogy az elképzelt télikert megvalósítható-e. (pl. elegendő-e a falcsatlakozás magassága, hogy élhető belmagasságot érjünk el). Szükség esetén egy új télikert forma, vagy koncepció ajánlatára kerülhet sor.
A megvalósíthatóság vizsgálata során meghatározzuk az épületrész közötti csatlakozás pontokat, az alapozási pontokat, az elektromos bekötési pontokat és a vízelvezetés helyét. Ennek költsége a feladat bonyolultságától függően 150.000-300.000,- Ft-ra tehető.

Építészeti és/vagy statikai tervezés

A legtöbb télikert megépíthető építész vagy statikus bevonása nélkül. Azokban az esetekben azonban, ahol a télikert intergrálása a meglévő épülethez, annak megbontásával vagy átalakításával jár (pl. tetőszetkezet megbontása, vagy a meglévő épület statikai megerősítése és/vagy átalakítása szükséges) ott mindenképpen javasolt építész és/vagy statikus bevonása. Ennek költsége a tervezési feladat bonyolultságától függ, de akár a több százezer forintos költséget is elérheti.

Télikert statikai méretezése, gyártmányterv készítése

A télikert statikai méretezését és a gyártmánytervet a gyártó készíti el, annak szabványos megfeleléséért ő felel. Ennek rendszerint nincsen külön költsége, a vételár tartalmazza. Kivéve, ha a tervezés során a vevő részéről olyan körülmény/ igény merül fel, ami új koncepciótervet és így új gyártmánytervet igényel.

Alapozási munkák

A télikertek alapvetően nem igényelnek bonyolult alapozást. Rendszerint a lábak alá kerülő fagymentes pontalapok elegendőek. Ezek költsége pontalaponként 70-100.000,- Ft közé tehető. Nyilván nagyobb beruházást igényel, ha új teraszlemez építése is szükséges (pl. hőszigetelést vagy vízszigetelést kell készíteni a meglévő terasz alá). Ez mérettől függően több millió forint is lehet.

Villanyszerelés

Egy komplex télikert esetén, ahol akár 4-5 elektromos fogyasztó (árnyékolások, világítás, szellőzés, vezérlés) beépítésre kerül szükség lehet önálló elosztó szekrény kialakítására és a tápellátás kiépítésére. A munka bonyulultságától föggően pár százezres kiadással kell számolni.

Fűtés szerelés

Hőszigetelt télikertek esetén igényként merül fel a télikert fűtése. Ennek megvalósítási költsége függ a meglévő fűtési rendszertől és a vevői igényektől. Ezért általánosságban nem is kalkulálható, minden esetben az egyedi megoldástól függ.

A télikert szerelése, építése

A télikert szerelése általában a télikert anyagárának 10-15%-val kalkulálható. Ez olyan esetekre vonatkozik amikor a szerelés helyszíne könnyen megközelíthető és a szerelés nem igényel gépi anyagmozgatást. Ha a nagy súlyok miatt daruzási igény merül fel, akkor naponta 200-300.000,- Ft-os extra költségel számolhatunk. Exrém esetekben (pl. penthouse lakások erkélybeépítésénél) a daruzási költség az 1-2 milliós nagyságrendet is elérheti. Így máris érthető, hogy miért nem tudunk egységes választ adni arra, hogy mennyibe kerül egy télikert.

Befejező szakipari munkák

A télikert építés befejezése után szükség lehet különböző szakipari munkák elvégzésére is. Ilyenek lehetnek a burkolási és festési munkák, vagy a megbontott épületrészek helyreállításához szükséges kőműves, vagy bádogos munkák. Ezek költsége a munka volumene szerint változó, ezért emiatt első körben csak nagyságrendi árral tud kalkulálni, hogy mennyibe kerül egy télikert.

Látható, hogy arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy télikert, azt válaszolhatjuk, hogy egy télikert felépítése jelentős költségekkel jár. A beruházás terevezésekor nem csak magával a télikert árával kell számolni, hanem számos járulékos költséggel is.

arrow-leftElőző cikk Következő cikkarrow-right
 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

  • Üvegtetős teraszt terveztek és építettek nekünk. Felmérésben és tanácsadásban is segítettek, végig precízen, nyitottan, a lehetőségeinkre és adottságokra tekintettel. A gyártásra várni kellett, de ezt tudtuk előre, viszont a kivitelezés gyorsan (két nap alatt) befejeződött. Elképesztő jó minőség, nem bántuk meg - semmi probléma nincs vele (8 hónap tapasztalat alapján). Csak ajánlani tudom!

   Losonczy Gergely, Budapest

  • Köszönjük a munkájukat - a tapasztalataim szerint kevés az olyan szállító ebben az iparágban, akikkel ilyen gördülékeny az együttműködés, illetve ahol nemcsak az értékesítésen vannak jó emberek, hanem a megvalósítási csapatban is. Az Önök csapata pedig ilyen, akik nagyon precízen dolgoztak és eközben emberiek. udvariasak voltak. Köszönet érte!

   Bóna Gábor, Budapest

  • Minden rendben zajlott. Elégedett voltam a teljes folyamattal. Egy loggiat alakítottunk át télikertté egy elhúzható üvegajtó beépítésével. Mindenkinek ajánlom a céggel való kapcsolatfelvételt, aki minőségi alapanyagokból profi kivitelezést szeretne.

   Ella, Budapest

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.