tolhato-vagy-lapozhato-uvegfalat-valasszon-a-telikerthez
 • Nyitólap
 • Blog
 • Tolható vagy lapozható üvegfalat válasszon a télikerthez?

Tolható vagy lapozható üvegfalat válasszon a télikerthez?

Első ránézésre, zárt állapotban a két oldalfal típus akár egyformának is tűnhet. Hiszen keret nélküli üveglapokat látunk, melyek védik a teraszunkat vagy az erkélyünket az esőtől és széltől. Ráadásul ezt a funkciót mindkettő tökéletesen ellátja. Mégis mitől függ, hogy melyiket válasszuk?

Az első kiemelendő különbség a nyitáskor tapasztalható. Az eltolható üvegfal lapjai egy mozdulattal oldalra tolhatók, míg a lapozható esetében az üveglapokat egyesével kell az egyik oldalról a másikra eltolni. Miközben az eltolható üvegfal utolsó eleme egyhelyben marad és a többi üveglap ez elé vagy mögé tolódik, addig a lapozhatónál az üveglapok a síkból kifordítva egymás mellé lapozódnak. Vagyis a tolható estében egy üveglap mindig a nyílásban marad, míg a lapozhatónál szinte a teljes nyílás szabaddá és átjárhatóvá tehető. A két megoldás előnye ill. hátránya a mindenkori beépítési szituáció alapján elemzhető ki.

Így működik az eltolható üvegfal

Egy másik a beépíthetőséget döntően befolyásoló, külső szemlélő számára nem látható különbség az, hogy a tolható szerkezet a talajon támaszkodik, a lapozható szerkezet pedig függesztett, így a födémet terheli. (Megjegyzés: Van néhány gyártó, aki alsó megtámasztású lapozható üvegfalat kínál, azonban az alsó sín szennyeződése esetén ezek mozgatása nehézkes lehet.)

Miért fontos ez? Nos könynen belátható, hogy a födémet terhelő függesztett szerkezet esetén a födémet úgy kell méretezni, hogy az néhány millimétert se hajoljon le a terhelés határásra, különben az üveglapok megszorulnak és nem lehet mozgatni őket. Ez a veszély nem fenyeget a tolható szerkezet esetén, így meglévő tető alá (pl. fa pergola) kizárólag ennek a beépítését javasoljuk.

Így működik a lapozható üvegfal

Alapkivitelben mindkét szerkezet üveglapjai között rések láthatók, így ezektől légzárást (pláne fűthetőséget) nem lehet várni. Aki nagyobb tömítettséget szeretne, azoknak a keretezett típusokat ajánljuk, mert ezek vízzárása és légzárása is jobb. Igaz a keretek kitakarása miatt veszítünk valamennyit a panorámából. Amit nem ajánlunk, az az üveglapok szélére felhelyezhető műanyagprofil (zuhanykabin tömítés). Ez ugyanis néhány hónap alatt az UV hatására elsárgul és rendkívül csúnya hatást kelt.

A tisztíthatóság szempontjából is óriási különbség van a két szerkezet között. A lapozható üvegfal a szárnyak nyitásával minden esetben tisztítható kívül-belül. A tolható esetén a külső felülethez kizárólag kívülről férünk hozzá, így erre figyelni kell, mert pl. nagy magasságban ez problémás lehet.

arrow-leftElőző cikk Következő cikkarrow-right
 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.