tolhato-vagy-lapozhato-uvegfalat-valasszon-a-telikerthez
 • Nyitólap
 • Blog
 • Tolható vagy lapozható üvegfalat válasszon a télikerthez?

Tolható vagy lapozható üvegfalat válasszon a télikerthez?

Első ránézésre, zárt állapotban a tolható és a lapozható üvegfal típusok akár egyformának is tűnhetnek. Hiszen keret nélküli üveglapokat látunk, melyek védik a teraszunkat vagy az erkélyünket az esőtől és széltől. Ráadásul ezt a funkciót mindkettő tökéletesen ellátja. Mégis mitől függ, hogy melyiket válasszuk?

Az első kiemelendő különbség a nyitáskor tapasztalható. Az eltolható üvegfal lapjai egy mozdulattal oldalra tolhatók, míg a lapozható esetében az üveglapokat egyesével kell az egyik oldalról a másikra eltolni. Miközben az eltolható üvegfal utolsó eleme egyhelyben marad és a többi üveglap ez elé vagy mögé tolódik, addig a lapozhatónál az üveglapok a síkból kifordítva egymás mellé lapozódnak. Vagyis a tolható estében egy üveglap mindig a nyílásban marad, míg a lapozhatónál szinte a teljes nyílás szabaddá és átjárhatóvá tehető. A két megoldás előnye ill. hátránya a mindenkori beépítési szituáció alapján elemzhető ki.

Így működik az eltolható üvegfal

Egy másik a beépíthetőséget döntően befolyásoló, külső szemlélő számára nem látható különbség az, hogy a tolható szerkezet a talajon támaszkodik, a lapozható szerkezet pedig függesztett, így a födémet terheli. (Megjegyzés: Van néhány gyártó, aki alsó megtámasztású lapozható üvegfalat kínál, azonban az alsó sín szennyeződése esetén ezek mozgatása nehézkes lehet.)

Miért fontos ez? Nos könynen belátható, hogy a födémet terhelő függesztett szerkezet esetén a födémet úgy kell méretezni, hogy az néhány millimétert se hajoljon le a terhelés határásra, különben az üveglapok megszorulnak és nem lehet mozgatni őket. Ez a veszély nem fenyeget a tolható szerkezet esetén, így meglévő tető alá (pl. fa pergola) kizárólag ennek a beépítését javasoljuk.

Így működik a lapozható üvegfal

Alapkivitelben mindkét szerkezet üveglapjai között rések láthatók, így ezektől légzárást (pláne fűthetőséget) nem lehet várni. Aki nagyobb tömítettséget szeretne, azoknak a keretezett típusokat ajánljuk, mert ezek vízzárása és légzárása is jobb. Igaz a keretek kitakarása miatt veszítünk valamennyit a panorámából. Amit nem ajánlunk, az az üveglapok szélére felhelyezhető műanyagprofil (zuhanykabin tömítés). Ez ugyanis néhány hónap alatt az UV hatására elsárgul és rendkívül csúnya hatást kelt.

A tisztíthatóság szempontjából is óriási különbség van a két szerkezet között. A lapozható üvegfal a szárnyak nyitásával minden esetben tisztítható kívül-belül. A tolható esetén a külső felülethez kizárólag kívülről férünk hozzá, így erre figyelni kell, mert pl. nagy magasságban ez problémás lehet.

Kérdése van az eltolható vagy lapozható üvegfalakkal kapcsolatban? Kérjen időpontot egy bemutatótermi egyeztetéshez itt.

arrow-leftElőző cikk Következő cikkarrow-right
 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

  • Üvegtetős teraszt terveztek és építettek nekünk. Felmérésben és tanácsadásban is segítettek, végig precízen, nyitottan, a lehetőségeinkre és adottságokra tekintettel. A gyártásra várni kellett, de ezt tudtuk előre, viszont a kivitelezés gyorsan (két nap alatt) befejeződött. Elképesztő jó minőség, nem bántuk meg - semmi probléma nincs vele (8 hónap tapasztalat alapján). Csak ajánlani tudom!

   Losonczy Gergely, Budapest

  • Köszönjük a munkájukat - a tapasztalataim szerint kevés az olyan szállító ebben az iparágban, akikkel ilyen gördülékeny az együttműködés, illetve ahol nemcsak az értékesítésen vannak jó emberek, hanem a megvalósítási csapatban is. Az Önök csapata pedig ilyen, akik nagyon precízen dolgoztak és eközben emberiek. udvariasak voltak. Köszönet érte!

   Bóna Gábor, Budapest

  • Minden rendben zajlott. Elégedett voltam a teljes folyamattal. Egy loggiat alakítottunk át télikertté egy elhúzható üvegajtó beépítésével. Mindenkinek ajánlom a céggel való kapcsolatfelvételt, aki minőségi alapanyagokból profi kivitelezést szeretne.

   Ella, Budapest

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.