milyen-a-megfelelo-telikert-klima

Milyen a megfelelő télikert klíma?

A válasz sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. A télikert klíma akkor megfelelő, ha a télikertben mindig a tervezett használathoz illeszkednek a klimatikus viszonyok. Például, ha jégpályát szeretnénk benne csinálni, akkor mindig fagypont alatt legyen benne a hőmérséklet, ha pedig narancsligetet, akkor mindig fagypont felett. Talán ebből a két szélsőséges példából is látszik, hogy nincs abszolút jó, vagy rossz télikert klíma, mert azt a használat célja határozza meg.

Egy becsapós kérdés a télikert klíma kapcsán:

A télikertet télen, vagy nyáron szeretné használni?

Amikor valakiben megszületik a gondolat, hogy télikertet szeretne építeni, akkor a legelső kérdés , amit egy átlagos forgalmazó feltesz neki az az, hogy hőszigetelt, vagy hőszigetelés nélküli kivitelben gondolkodik. Meglepő, de erre a kérdésre bizony a legtöbben nem tudnak válaszolni.

Ez pedig azért van, mert erre a kérdésre nem is lehet válaszolni mindaddig, amíg nem tisztázzuk a télikert leendő funkcióját. Persze egy átlagos télikert építő cég igyekszik segíteni a vevőnek, ezért átfogalmazza az eredeti kérdést és eldöntendő formában tálalja: „Télen is szeretné használni, vagy csak nyáron?”

Ez látszólag a legtöbb ügyfél számára egyértelműbb kérdésnek tűnik, melyre a válasz rendszerint az, hogy persze, télen is. (Mondjuk az, hogy jégpályának, vagy narancsültetvénynek, az nem derül ki.) Ráadásul ha még az ár is megfelel az elképzeléseknek, akkor már épül is az új télikert. Amit aztán az év nagy részében jó eséllyel semmire sem fognak tudni használni, de arra amire eredetileg szerették volna, arra biztosan nem.

Miért rossz ez a kérdés?

Azért, mert erősen félrevezető. Szerintünk a helyes kérdés így hangzana: Mire szeretné használni, és mit csinálna a télikertben télen ill. nyáron? Ha a kitűzött célok között szerepel a huzamos tartózkodás (ami az esetek 90%-ban kívánalom), akkor a feladat egy olyan helyiség építése ahol a klimatikus viszonyokat az emberi szervezet komfortosnak érzi.

A tudományos magyarázatokat mellőzve az ember komfortérzete jelzi, hogy az érzékeszerveink  és az idegrendszerünk, hogyan reagálnak a környezeti hőmérsékleti hatásokra. Leegyszerűsítve, azt a hőmérsékletet fogjuk kellemesnek találni, ahol a környezetünknek leadott hő elegendő a testhőmérsékletünk állandóan tartásához.

Ideális télikert klíma - Lakótélikert Solarlux Akzent Plus

Így ha pl. többet mozgunk, akkor több hőt termelünk, ezért többet kell leadnunk, ha pedig fázunk, akkor ruha rétegekkel csökkenthetjük a hőleadást. Komfortosnak azt az állapotot fogjuk érzékelni, ahol a hőleadás, a páraviszonyok, és a légmozgások összhangban vannak a tevékenységünkkel és ruházatunkkal.

5 tipp a megfelelő télikert klíma biztosítására

 • Árnyékoljon a tájolásnak megfelelően
 • Gondoskodjon a megfelelő szellőzésről
 • Válasszon a kivitelnek megfelelő fűtési rendszert
 • A hőszigetelő üveg megválasztásakor vegye figyelembe az épület energia igényét
 • Vegye figyelembe a télikert használati funkcióját

A fenti összetevő helyes megválasztása döntő hatással van a telikertben kialakuló lakókomfortra.

Összefoglalva, ha a télikert tervezésénél nem fordítunk kellő energiát a tervezett használatnak megfelelő klímakomfort megteremtésére, akkor jó eséllyel nem fogjuk tudni arra használni azt, amire szerettünk volna, mivel a rosszul meghatározott télikert klíma keresztbe tesz a szándékainknak.

A Solarlux télikertek tervezését minden esetben egy részletes, személyes  konzultációval kezdjük, ahol megismerjük az érdeklődő szándékait, prioritásait, mert csak így tudunk az igényeknek megfelelő műszaki megoldást kínálni.

JELENTKEZÉS KONZULTÁCIÓRA »
arrow-leftElőző cikk Következő cikkarrow-right
 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

  • Üvegtetős teraszt terveztek és építettek nekünk. Felmérésben és tanácsadásban is segítettek, végig precízen, nyitottan, a lehetőségeinkre és adottságokra tekintettel. A gyártásra várni kellett, de ezt tudtuk előre, viszont a kivitelezés gyorsan (két nap alatt) befejeződött. Elképesztő jó minőség, nem bántuk meg - semmi probléma nincs vele (8 hónap tapasztalat alapján). Csak ajánlani tudom!

   Losonczy Gergely, Budapest

  • Köszönjük a munkájukat - a tapasztalataim szerint kevés az olyan szállító ebben az iparágban, akikkel ilyen gördülékeny az együttműködés, illetve ahol nemcsak az értékesítésen vannak jó emberek, hanem a megvalósítási csapatban is. Az Önök csapata pedig ilyen, akik nagyon precízen dolgoztak és eközben emberiek. udvariasak voltak. Köszönet érte!

   Bóna Gábor, Budapest

  • Minden rendben zajlott. Elégedett voltam a teljes folyamattal. Egy loggiat alakítottunk át télikertté egy elhúzható üvegajtó beépítésével. Mindenkinek ajánlom a céggel való kapcsolatfelvételt, aki minőségi alapanyagokból profi kivitelezést szeretne.

   Ella, Budapest

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.