mit-ertunk-egy-terasz-teliesitesen

Mit értünk egy terasz téliesítésén?

Egyre többször találkozhatunk a különböző télikerteket és pergolákat kínáló oldalakon azzal az ígérettel, hogy azok téliesíthetők. Ez a tulajdonság első hallásra sokak vágyával találkozik, akik egy télen is használható télikertet vagy pergolát képzelnek el maguknak. De valóban azt fogják kapni, amit szerettek volna?

Nos, a kérdésre a válasz nem is oly egyszerű, mint az az első pillantásra látszik. Ahhoz, hogy korrekt válasz lehessen adni,

Először is tisztázzuk, mit értünk téliesítés alatt?

Gyerekkoromból rémlik, hogy szüleim az ősz végén mindig leszaladtak a telekre a víkendházat téliesíteni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a télen fűtetlen, szigeteletlen épületben elzárták a vizet és víztelenítették a csőhálózatot, annak érdekében, hogy a víz ne fagyjon bele a vezetékekbe. Vagyis a téliesítés nem azt jelentette, hogy a faház télen is lakható volt. Még csak azt sem, hogy fagymentes, csupán azt, hogy a fagy nem tudott kárt tenni a vízvezetékekben.

Azonban sok esetben pl. egy téliesített ház fogalma alatt azt is értjük, hogy az teljesen hőszigetelt, télen-nyáron lakható. Egy mobilház kereskedő pl. így definiálja a téliesített ház fogalmát: „Hőszigetelt nyílászárókkal rendelkezik, központi- vagy elektromos fűtéssel felszerelt.” Vagyis szigetelt és fűtött.

Térjünk hát vissza az eredeti kérdésre és nézzük meg,

Mikor beszélhetünk téliesített pergoláról ill. télikertről?

Lamellás pergolák esetén a téliesítés alatt azt értik a forgalmazók, hogy a lamellák szigetelő habbal kitöltöttek, az oldalfalak pedig min. két rétegű üvegezéssel készültek. Bár szakmailag a habbal kitöltött lamellás tető szigetelési képességéről is lehetne vitatkozni (pl. mennyi a „k” értéke), mégis koncentráljunk inkább csak az oldalfalakra ill. a télikertek esetén a tető üvegezésére. Mit is mondott a mobilház kereskedő? Hőszigetelt nyílászáró és fűtés.

Először is szögezzük le, egy többrétegű üvegezés még nem egyenlő a hőszigeteléssel. A hőszigetelt nyílászárónak csak egyik eleme a több rétegű üveg. További elengedhetetlenül szükséges alkotó elemek a hőszigetelt és hőhídmentes profilok és a tömítések. Még ha a beépített nyílászárók meg is felelnek ennek a követelménynek, a nyílászárók között a sarkokon elhelyezett lábak, már biztosan nem.

A fűtés nyilván mindenhol megoldható, a kérdés csak az, hogy egy szigeteletlen építmény komfortos hőmérsékleten tartását elbírja-e a pénztárcánk?

Összefoglalva, ha a téliesítés alatt nem a lakhatóságot értjük, akkor korlátlan energiával, akár egy szigeteletlen építményt, így pl. egy körbeüvegezett lamellás pergolát vagy egy egyrétegű üvegezésű télikertet  is téliesíthetünk abban az értelemben, hogy fagymentes lesz. Azonban, ha egy télen-nyáron lakható, alacsony energia igényű lakóteret akarunk létrehozni, akkor kizárólag több rétegű üvegezésű, szigetelt és hőhídmentes profilokból megépített, fűthető télikertben gondolkozhatunk.

 

 

 

arrow-leftElőző cikk Következő cikkarrow-right
 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

  • Üvegtetős teraszt terveztek és építettek nekünk. Felmérésben és tanácsadásban is segítettek, végig precízen, nyitottan, a lehetőségeinkre és adottságokra tekintettel. A gyártásra várni kellett, de ezt tudtuk előre, viszont a kivitelezés gyorsan (két nap alatt) befejeződött. Elképesztő jó minőség, nem bántuk meg - semmi probléma nincs vele (8 hónap tapasztalat alapján). Csak ajánlani tudom!

   Losonczy Gergely, Budapest

  • Köszönjük a munkájukat - a tapasztalataim szerint kevés az olyan szállító ebben az iparágban, akikkel ilyen gördülékeny az együttműködés, illetve ahol nemcsak az értékesítésen vannak jó emberek, hanem a megvalósítási csapatban is. Az Önök csapata pedig ilyen, akik nagyon precízen dolgoztak és eközben emberiek. udvariasak voltak. Köszönet érte!

   Bóna Gábor, Budapest

  • Minden rendben zajlott. Elégedett voltam a teljes folyamattal. Egy loggiat alakítottunk át télikertté egy elhúzható üvegajtó beépítésével. Mindenkinek ajánlom a céggel való kapcsolatfelvételt, aki minőségi alapanyagokból profi kivitelezést szeretne.

   Ella, Budapest

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.