telikertek-szelloztetese

Télikertek szellőztetése

Mit jelent a szellőzés?

A megfelelő anyagok alkalmazása és a professzionális kivitelezés mellett a hatékony árnyékolás, és a megfelelően méretezett szellőzés  tökéletes összhangja szükséges egy kellemes klímájú lakókörnyezet kialakításához.

Azt, hogy hogyan lesz megoldva a télikert szellőzetése, már a tervezési fázisában el kell készíteni. A télikert szellőzésének utólagos kialakítása bár lehetséges a legtöbb esetben, mégis érdemes elkerülni a felesleges kényelmetlenséget és a vele járó plusz költségeket.

A télikert tájolásától és nagyságától függően különböző  technikák és módszerek alkalmazhatóak a télikertek szellőztetésére. A legelterjedtebbek ezek közül a természetes, vagy termikus, valamint a motorizált szellőzők.

A természetes vagy termikus szellőzés

A szellőztetés legegyszerűbb módja a természetes légcsere, amely résszellőzőkön, tolószárnyakon vagy  levegő adagolókon keresztül történik, melyek manuálisan, vagy motorosan állíthatóak.

A télikertben a légelszívás a tetőablakon vagy az oldalsó elemek felső bevilágítóin keresztül történhet. A padozathoz közeli magasságban elhelyezett résszellőzők pedig a levegő utánpótlást biztosítják. Eletromos vezérléssel a hőmérséklet, a légnedvesség és a külső időjárási viszonyoktól függően teljesen automatizáltan alakíthatjuk a télikert természetes szellőztetését. A termikus szellőztetés előnye a halk üzemmód.

Télikert szellőzés

Motorizált szellőztetés

Kényelmes és teljesen időjárásfüggetlen a télikert motoros és automatizált szellőztetése.
Az elektromos szellőzőn keresztül friss levegő kerül befúvásra a télikert belsejébe. Ezzel egyidőben az elhasznált levegőt egy a télikert tetőszerkezetébe épített ventilátor kivezeti. Egy elektromos vezérléssel beállítható, hogy a légcsere milyen gyorsan történjen meg. Az automatizált szellőztetés különösen gyakori távollét esetén ajánlott. Ennek a módszernek a nagy előnye, az állandó, egyénre szabható és időjárásfüggetlen szellőztetés.

Három szellőztetési módszer a tökéletes klímáért

Az alkalmazott szellőzéstechnikán kívül, a télikert szellőztetésének módja is befolyásolja a belső klímát. Télikerttől függően a teljes légcsere 3 különböző módon érhető el.

Keresztszellőzés

A keresztszellőzés esetén a friss levegő utánpótlás és az elszívás helye a télikert két oldalán történik. Egy állítható résszellőzőn keresztül vezetjük a friss levegőt a télikertbe és az ellenkező oldalon pedig egy felső bevilágító ablakon keresztül elvezetjük a használt levegőt. A keresztszellőzést télikertek esetén max. 6 m oldalfal távolságig alaklmazhatjuk.

Átlós szellőzés

A diagonális szellőzés esetén, a használt levegőt a tetőben elhelyezett résszellőzőn, ventilátoron vagy szellőzőréseken át vezetjük el. A friss levegőt a télikert elülső oldalán lévő ajtókon, ablakokon vagy résszellőzőkön keresztül vezetjük be.

Tető vagy tetőgerinc szellőzés

A tetőn ill. a tetőgerincen keresztül történő szellőztetés a kis valószínűséggel fellépő huzatképződés miatt az elmúlt években a leggyakrabban alkalmazott télikert szellőztetési módszer lett.
Ennél a módszernél a kiszellőzés a tetőablakokon, vagy a tető ventilátoron keresztül történik.
Az átlós szellőzéshez hasonlóan a friss levegőt az oldalsó ajtókon, ablakokon vezetjük be.

Télikert szellőzése

Az Önnél alkalmazható ideális szellőzési módról tájékozódjon egy személyes tanácsadás keretében az üzletkötőinknél.

 

arrow-leftElőző cikk Következő cikkarrow-right
 • Vásárlóink véleménye

  • Ilyen minden vonatkozásban professzionális vállalkozással, mint a Mantu, ritkán találkoztam. Kiváló minőségű és nagyon szép az árukínálatuk. E-mailben feltett kérdéseimet gyorsan megválaszolták, ha telefonon nem értem el őket, rövid időn belül visszahívtak. Az egész projektben szinte csapatként dolgoztunk együtt, a helyes döntések megtalálásában folyamatosan támogattak. Munkájukat precízen, egyeztetett időpontokat betartva végzik.

   Henriett, Budapest

  • Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a magas minőség, az elérhető legkorszerűbb technológia alkalmazása, amit a bemutatóteremben mind megtaláltunk. A szakmailag kiválóan felkészült, tapasztalt munkatársak mindenre találtak megoldást, nem volt olyan kérés, elképzelés, amit nem tudtak megvalósítani. Ha valamilyen őrült ötlet miatt ismét építkezésbe kezdenénk - ez teljesen ki van zárva, nem ment el teljesen az eszünk - biztos, hogy ismét a Mantut választanánk.

   Éva, Nagykovácsi

  • Minőségi termékek, profi és segítőkész csapat, ritkán találkozunk ennyire hozzáértő értékesítővel. Mivel magas minőségi kategóriában utaznak, ennek megfelelően az árak is az átlagosnál magasabbak. 

   Kristóf, Pilisborosjenő

  • Nagyon elégedett voltam a munkájukkal. Ha újra építkezek, már a tervezési időszakban is bevonom a Mantut, mert az ötleteik alapján okosabb megoldásokat is lehetett volna választani.

   Gábor, Budapest

  • Profi cég, profi szakemberekkel, profi, minőségi termékekkel.Nagyon készségesek, értik a szakmájukat, nagyon jó és hasznos tanácsokkal szolgáltak. Sok olyan termék elérhető náluk ami máshol nincs. Ajánlom a céget mindenkinek.

   Zoltán, Mogyoród

  • Üvegtetős teraszt terveztek és építettek nekünk. Felmérésben és tanácsadásban is segítettek, végig precízen, nyitottan, a lehetőségeinkre és adottságokra tekintettel. A gyártásra várni kellett, de ezt tudtuk előre, viszont a kivitelezés gyorsan (két nap alatt) befejeződött. Elképesztő jó minőség, nem bántuk meg - semmi probléma nincs vele (8 hónap tapasztalat alapján). Csak ajánlani tudom!

   Losonczy Gergely, Budapest

  • Köszönjük a munkájukat - a tapasztalataim szerint kevés az olyan szállító ebben az iparágban, akikkel ilyen gördülékeny az együttműködés, illetve ahol nemcsak az értékesítésen vannak jó emberek, hanem a megvalósítási csapatban is. Az Önök csapata pedig ilyen, akik nagyon precízen dolgoztak és eközben emberiek. udvariasak voltak. Köszönet érte!

   Bóna Gábor, Budapest

  • Minden rendben zajlott. Elégedett voltam a teljes folyamattal. Egy loggiat alakítottunk át télikertté egy elhúzható üvegajtó beépítésével. Mindenkinek ajánlom a céggel való kapcsolatfelvételt, aki minőségi alapanyagokból profi kivitelezést szeretne.

   Ella, Budapest

 • Hogyan kezdjen neki?

  Ha nem tudja, hogyan lásson hozzá egy hosszú éveken keresztül is élhető és élvezhető terasz megtervezéséhez, olvassa el Télikert kisokosunkat, vagy jöjjön el hozzánk egy ajánlatkérő konzultációra.